Vozač šlepera u SAD-u u prometnoj ubio četvero i više ih ozlijedio. Dobio 110 godina

Screenshot: YouTube

VOZAČ šlepera u SAD-u koji je međudržavnom cestom jurio brzinom od preko 130 kilometara na sat i prouzročio nesreću u kojoj su poginule četiri osobe, osuđen je u ponedjeljak na 110 godina zatvora.

Rogel Aguilera-Mederos (26) vozio je šleper u Lakewoodu u Coloradu kada se 25. travnja 2019. zabio u dvadesetak vozila, uključujući četiri druga šlepera. 

Udar šlepera u ostala vozila izazvao je ogromnu eksploziju i prouzročio vatrenu kuglu koja je zapalila obližnje automobile i kamione te ubila četiri osobe. 

Nakon dvogodišnjeg suđenja, Aguilera-Mederosa iz Teksasa, dobio je 110 godina zatvora. Osuđen je po svih 27 kaznenih djela. 

Aguilera-Mederos je u trenutku nesreće radio za kamionsku tvrtku sa sjedištem u Houstonu, a u šleperu je prevozio drvenu građu. 

Tužitelji su rekli da je jurio brzinom većom od 130 kilometara na sat prije nego što se zabio u kolonu automobila ispred sebe i izazvao eksploziju. 

"Iza sebe je ostavio prizor jednostavno nevjerojatnog pokolja", rekao je glasnogovornik policije Lakewooda Ty Countryman na konferenciji za novinare nakon smrtonosne nesreće, ističući da su neka tijela još nekoliko sati kasnije ostala u olupinama.

"Izgleda da će ovo biti jedna od najgorih nesreća koje smo imali ovdje u Lakewoodu", rekao je Countryman.

U nesreći su poginule četiri osobe, Doyle Harrison (61), William Bailey (67), Miguel Angel Lamas Arrellano (24) i Stany Politano (69). Još šestero prevezeno je u bolnicu zbog ozljeda.

Aguilera-Mederos je tvrdio da su kočnice u njegovom kamionu otkazale i da je izgubio kontrolu, no tužitelji su na sudu tvrdili da je mogao poduzeti korake da spriječi nesreću. Kazali su da je donio niz loših odluka koje su dovele do nesreće.

Obrana je tvrdila da Aguilera-Mederos nije znao da mu kočnice dime i da neće moći zaustaviti šleper. Dodali su da je niz njegovih odluka bio nemar te da nije namjeravao nikoga povrijediti. 

No osuđen je za 27 kaznenih djela među kojima su četiri točke optužnice za ubojstvo iz vozila, dvije za napad vozilom, šest za napad prvog stupnja s krajnjom ravnodušnošću, 10 točaka kaznenog pokušaja počinjenja napada prvog stupnja, jedna točka nesavjesne vožnje i četiri točke za neopreznu vožnju koja je uzrokovala smrt. 

Prije izricanja presude u ponedjeljak, Aguilera-Mederos je u suzama molio suca da bude blag prema njemu.

"Teško. Ovo je bila užasna nesreća, znam", rekao je.

"Preuzimam odgovornost, ali to je bila nesreća."

"Nikad nisam razmišljao o tome da nekoga povrijedim u cijelom svom životu, a Isus Krist, on to zna, poznaje moje srce", nastavio je pa dodao:

"Nisam kriminalac, nisam ubojica."

"Nesreća nije bila namjerna, nije bila namjerna, časni sude. Učinio sam sve što sam mogao."

Tvrdio je da je pokušao izbjeći promet, pa istaknuo da nakon toga nije pobjegao jer poštuje zakone.

"Želim se ispričati, oprostite zbog gubitka, oprostite zbog ozlijeđenih. Pitam se često, Bože, zašto oni, a ne ja", zaključio je.

Pročitajte više