Vozač u Kanadi skrivio strašnu nesreću sa 16 poginulih. Protjerat će ga iz zemlje

Foto: Profimedia

Vozač kamiona koji je 2018. godine skrivio smrtonosnu nesreću dobio je nalog za deportaciju iz Kanade. Jaskirat Singh Sidhu, porijeklom iz Indije, pušten je na uvjetnu slobodu prošle godine nakon što je osuđen na osam godina zatvora zbog opasne vožnje.

16 ljudi je poginulo, a 13 je ozlijeđeno kad se njegov kamion sudario s autobusom hokejaškog tima na ruralnoj cesti u Saskatchewanu. Sidhuov odvjetnik potvrdio je za BBC kako će se njegov klijent boriti protiv naloga za deportaciju. 

Priznao je krivnju za nesreću

Odvjetnik Michael Greene priznao je kako nalog, koji je jučer ujutro stigao na saslušanju Odbora za imigraciju i izbjeglice u Calgaryju, nije iznenađenje jer Sidhu nije državljanin Kanade. Odrastao je na farmi u Indiji i preselio se u Kanadu 2013.

"On je stalni stanovnik koji je osuđen za ozbiljno kazneno djelo", istaknuo je Greene. Najavio je kako će se iz suosjećanja boriti da njegov klijent ostane u Kanadi. Ukupno deset igrača hokejaškog tima Humboldt Broncos, u dobi između 16 i 21 godine, poginulo je u nesreći. 

Među smrtno stradalima su bili glavni i pomoćni trener te članovi pomoćnog osoblja. Brojni igrači preživjeli su nesreću, ali su zadobili ozljede koje su im promijenile život. Sindhu je 2019. priznao krivnju za opasno upravljanje motornim vozilom.

Supruga i sin su kanadski državljani

Utvrđeno je da je prije sudara s autobusom prošao kroz znak stop. Neke obitelji žrtava pozvale su da ga se deportira. Toby Boulet, čiji je sin Logan poginuo u nesreći, rekao je da su on i njegova supruga "zahvalni na odluci" o deportaciji.

Ipak, ima i onih koji su oprostili Sidhuu. Ryan Straschenitzki, jedan od hokejaša koji su preživjeli nesreću, poručio je kako nema "nikakve negativne emocije" prema vozaču koji je skrivio nesreću. Sidhu u Kanadi živi sa suprugom i sinom, koji su oboje kanadski državljani. 

Greene tvrdi kako supruga i sin vjerojatno ne bi mogli poći sa Sidhuom u Indiju jer je djetetu potrebno intenzivno medicinsko liječenje zbog teških problema sa srcem i plućima. Mogle bi proći dvije do tri godine prije nego što Sidhu dobije konačnu odluku o svojoj žalbi i nejasno je hoće li moći ostati u Kanadi dok se zahtjev razmatra. 

Pročitajte više