Vozači Ubera u Britaniji postaju zaposlenici, to je prvi takav slučaj u svijetu

Ilustracija: EPA

UBER će svojim vozačima u Velikoj Britaniji dati status zaposlenika koji će primati minimalnu plaću i imati plaćen dopust, što je prvi takav slučaj za Uber te ujedno i promjena modela digitalnih platformi u Britaniji.

Uber je u priopćenju naveo kako će svi njegovi britanski vozači, kojih ima više od 70.000, već od danas imati ta prava. Riječ je o velikoj promjeni.

Naime, Uberovi vozači dosad su bili samostalni radnici. Američka tvrtka brzo je reagirala nakon konzultacija s vozačima na širokoj bazi i to točno mjesec dana od izgubljenog spora na Vrhovnom sudu koji je snažno odjeknuo u javnosti. Najviše britansko pravosudno tijelo ocijenilo je 19. veljače da se vozači mogu smatrati radnicima i na osnovi toga koristiti se socijalnim pravima.

Primat će barem minimalac, imat će pravo na plaćen dopust...

Sud je presudio u korist dvadesetak vozača koji su smatrali da imaju pravo na status radnika, s obzirom na vrijeme provedeno s aplikacijom i na činjenicu da Uber, među ostalim, prati i ocjenjuje njihov rad.

Ubuduće će uberovci u Britaniji primati barem minimalac, imati pravo na plaćen dopust te će moći uplaćivati doprinos za mirovinu, u čemu će sudjelovati tvrtka. Ova prava pridodaju se postojećim, kao što je besplatan pristup zdravstvenom osiguranju i naknada za porodiljni.

"Ovo je velik dan za britanske vozače", naglasio je Jamie Heywood, direktor Ubera za sjevernu i istočnu Europu.

"Uber je tek dio sektora rezerviranja automobila i nadamo se da će nam se drugi operatori pridružiti u nastojanju da poboljšamo uvjete u kojima rade ovi ljudi bez kojih je teško zamisliti svakodnevicu", zaključio je Heywood.

Pročitajte više