Vranković za još više skrbi o zaštiti na radu

EKSPLOZIJA acetilena, koja se jučer dogodila u brodogradilištu "3. maj", ponovno je upozorenje da se o izobrazbi radnika o zaštiti na radu treba još više skrbiti, rekao je danas u Rijeci na konferenciji za novinare državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković.

Izvijestio je da se u sklopu usklađivanja pravne regulative s Europskom unijom u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva pripremaju nove pravne odredbe u području zaštite na radu.

Vranković je danas posjetio 28-godišnjeg radnika V.B. koji je jučer lakše ozlijeđen u eksploziji plina u brodogradilištu. Po Vrankovićevim riječima, radnik kooperentske tvrtke RLE iz Delnica dobro se oporavlja. U eksploziji je zadobio opekline lica, vrata i podlaktica 1. i 2. stupnja, a za nekoliko dana trebao bi biti otpušten iz bolnice.

Predsjednik Uprave "3. maja" Ognjen Rukavina rekao je kako se pretpostavlja da je uzrok eksplozije propuštanje zapornog ventila na dijelu cjevovoda acetilena koji se nalazi na otvorenom prostoru.

Na novinarski upit je li se na mjestu nezgode u trenutku eksplozije radilo po pravilniku zaštite na radu, Rukavina je odgovorio da po dosadašnjim saznanjima nije.

Ustvrdio je da je sigurnost na radu u brodogradilištu na visokom stupnju te da u tom brodogradilištu ima manje nezgoda nego u drugima, ponajprije zahvaljujući stalnoj obuci radnika.

Po podacima kadrovske službe "3. maja", u tom je brodogradilištu 2004. bilo ukupno 166 ozljeda na radu što je znatno manje nego primjerice 1999., kada ih je bilo 224. Riječ je o ukupnom broju ozljeda na radu u koje ulaze i najmanje posjekotine, ali i teške ozljede.

Broj ozljeda na radu od 1999. stalno se smanjuje, kao i broj izgubljenih radnih dana kao posljedica nezgoda, rekao je direktor Kadrovske službe Janko Povše.

Na upit o osiguranju radnika, Povše je odgovorio da radnici kooperantskih tvrtaka najčešće nisu osigurani od rizika pri obavljanju opasnog posla te kako je uvjet da mogu raditi u brodogradilištu da imaju osnovno zdravstveno osiguranje.

Pročitajte više