Vratila se iz Njemačke već nakon mjesec i pol: "Riskirala sam i pokrenula posao u Pakracu"

Foto: Privatni album/Claudia Hoffman

MLADA 22-godišnja Claudia Hoffman iz Pakraca u potpunosti se razlikuje od priča koje smo imali priliku čitati posljednjih godina otkako je iz Hrvatske iselio velik broj, prvenstveno mladih ljudi.

Naime, ona se iz Njemačke odlučila vratiti i to nakon samo mjesec i pol boravka ondje kod rodbine, a sve kako bi u Hrvatskoj pokušala ostvariti svoj slastičarski san. Claudia je uspjela otvoriti slastičarski obrt za proizvodnju torti i kolača, a nada se kako će ubrzo uspjeti u svom naumu da otvori i slastičarnicu.

"Godinama već pečem torte i kolače za obitelj i prijatelje i pomislila sam kako je to ono čime bi se htjela baviti. Iako nikad nisam htjela otići iz Hrvatske, ipak sam se predomislila nakon što sam dobila poziv od rodbine u Njemačkoj. Međutim tamo sam kratko ostala.

Iako su ljudi tamo drugačiji i bolji je standard, meni tamo nije bilo lijepo. Prije nego sam otišla, predala sam papire u Hrvatskoj za otvaranje obrta i svaki dan čekala poziv da mi jave jesu li mi odobrili. To se otegnulo, kako to inače biva u našoj državi, ni nisam dugo izdržala u Njemačkoj već sam se vratila u Hrvatsku kako bi pokušala ubrzati proces s dobivanjem dozvole.



Usprkos svim lošim komentarima nisam posustala jer sam bila odlučna u tome da si otvorim slastičarski obrt. Nisam htjela odustati od cilja kojeg želim postići u svom životu", rekla je u razgovoru za Index Claudia, čiji je obrt "Slatki užitak" službeno počeo s radom 1.12.2015.


"Za sad ne žalim što sam se vratila"

Dodaje kako joj je su svemu tome bila nevjerojatna papirologija i koliko joj je dugo trebalo da dobije dozvolu, no tvrdi kako se isplatilo jer je jako zadovoljna poslom.

"Što je najbitnije, zadovoljni su i moji kupci. Svaka njihova pohvala i dobar komentar daje mi još vise nade i posla. Za sad ne žalim sto sam se vratila, a nadam se da ni neću. Evo, za Božić sam ispekla više od 150 kilograma kolača i desetak torti", rekla je Claudia, koja je prije odlaska u Njemačku radila u jednoj pekari, gdje je također pekla kolače.

Na upit hoće li i na nju utjecati zabrana korištenja Disneyevih likova kazala je kako će se prilagoditi tome. Dodaje kako je radila takve torte, ali više neće jer su kazne prevelike.

Pročitajte više