Vrbovčani do ponedjeljka trebali dobiti ugovore za plin. Još nisu

Foto: EPA

ZBOG poremećaja na tržištu plinom 70.000 kupaca još prije početka sezone grijanja pripalo je Gradskoj plinari Zagreb - Opskrba, prenosi HRT. Nove ugovore čekaju već nekoliko mjeseci, a Hrvatska energetska regulatorna agencija podsjeća - zagrebačka plinara to je trebala napraviti do ponedjeljka.

Ivan Kluković jedan je od 3300 stanovnika Vrbovca koji čeka i službenu potvrdu da je postao korisnik usluga Gradske plinare Zagreb - Opskrbe. "Do sada nemamo nikakvih obavijesti, o cijeni plina, kada će računi doći, kakvi će doći, tako da čekamo rasplet situacije", rekao je Kluković. 

Plin Vrbovec, tvrtka koja je u stopostotnom vlasništvu Komunalca Vrbovec, nakon drastičnih poskupljenja nabavne cijene plina povukla se s tržišta.

"Mi smo uslijed ovih poremećaja na tržištu plinom bili prisiljeni napustiti djelatnost opskrbe i ostati samo u distribuciji i do daljnjeg, dok ne vidimo kakva će biti situacija s plinom za pokrivanje gubitka u mreži. Tako da, kakva je situacija bila, još smo dobro i prošli, bez nekakvih većih gubitaka, s obzirom na to da su cijele skočile po 5 ili 6 puta", rekao je Mato Jelić, direktor Komunalca Vrbovec.

Plinara preopterećena poslom zbog novih korisnika

HRT je poslao upit Gradskoj plinari Zagreb - Opskrba, no još nisu dobili odgovor. Neslužbeno saznaju da posla jednostavno ima previše, pa se radi i do 22 sata. No 70.000 novih korisnika svakako je velik zalogaj.

"Sličnu situaciju smo imali u proljeće-ljeto 2021., kad su ljudi prelazili iz gradske plinare k nama. Tri tisuće tristo korisnika provesti, napraviti ugovore, poslati ih... Kolege iz Plina su to radili dan i noć, a to je 10-15 puta manje nego što čeka Gradsku plinaru Zagreb - Opskrbu, tako da ih razumijem, ogroman je to posao", dodao je Jelić. 

Premda su ugovore i račune trebali dobiti do početka studenog, korisnicima je najvažnije da plina ima, a računi će već doći naknadno.

Pročitajte više