VRHOVNI SUD PONIŠTIO PRESUDU Pločanka koja je nožem usmrtila muža puštena na slobodu

Foto: Facebook

VRHOVNI SUD ukinuo je presudu Županijskog suda u Dubrovniku koji je 23-godišnju Karmen Matana Đorđević u studenom 2016. proglasio krivom za ubojstvo 35-godišnjeg supruga.

Vrhovni sud naredio je da se 23-godišnjakinja odmah pusti na slobodu.

Kako je Indexu kazao njen odvjetnik, zasad se ne zna kada će početi iduće suđenje te to ovisi o tome hoće li ga voditi isto ili izmijenjeno sudsko vijeće. Naime, rekao nam je kako je su tražili u žalbi izmijenjeno sudsko vijeće. "Presuda Županijskog suda je kontradiktorna i kao takva je osporena", rekao je nam je.

U presudi je stajalo kako joj sud vjeruje da je bila maltretirana od strane supruga, ali i da se mogla drugačije obraniti a ne nožem.

Osudili je na 10 godina zatvora

Podsjetimo, ona je nepravomoćno osuđena na 10 godina zatvora zbog ubojstva supruga. Njezin odvjetnik Dragan Pištalo je najavio da će se žaliti na presudu. "Prva rečenica predsjednika sudskog vijeća, nakon utvrđivanja kazne, je bila da je to Kazneno vijeće u potpunosti poklonilo vjeru onome što je rekla moja branjenica, što su rekli i svjedoci obrane i što je potvrdio vještak sudsko-medicinske struke. Mehanizam zadavanja ozljeda potvrđuje njezinu obranu, da se radilo o obrambenom zamahu, a ne napadačkom", rekao je Pištalo u studenom.

"Ako je prihvaćen njezin prikaz događaja, onda je krajnje iznenađujuće da je ovakva presuda. Naravno da ćemo se žaliti", istaknuo je. Rekao je kako je njegova branjenica ostala u pritvoru jer je presuda dulja od pet godina.

Sud joj je povjerovao, ali smatrao da se mogla drugačije obraniti


Kako se pisalo u studenom, sud je povjerovao njenoj obrani - tvrdila je da ju je muž maltretirao, da joj je prijetio te ju naguravao uz kuhinjski element, no sud je smatrao da se mogla obraniti i na drugačiji način te su ustvrdili kako nije dokazano da je kazneno djelo počinila u afektu ili u prekoračenju nužne obrane. "S obzirom na tjelesnu konstituciju, to nije bila borba diva i mrava, pa se optužena mogla braniti i na drugi način a ne nožem.", rečeno je u usmenom obrazloženju presude.

"Bolje da sam osuđena na smrt", rekla je Karmen Matana prilikom izricanja presude.

Kako su ranije pisali lokalni mediji, Karmen Matana je te večeri bila u izlasku, a kada se vratila kući sukobila se sa suprugom. Tijekom verbalnog sukoba i naguravanja, zarila mu je nož u prsni koš. On je na mjestu preminuo. Supružnici su imali tromjesečno dijete.

I Karmen Matana i ubijeni Saša bili su inženjeri nautike. On je radio na brodu, a nekoliko dana prije tragedije vratio se s mora.  Policija nikad dosad nije imala prijavljen slučaj nasilja u obitelji mladih supružnika.

Pročitajte više