Vrhovni sud od sutra o žalbama na presudu tzv. zločinačkoj organizaciji

Vrhovni sud u idućih će pet dana na javnim sjednicama razmatrati žalbe tužiteljstva i obrane na nepravomoćnu presudu kojom su Nikica Jelavić i ostala jedanaestorica oslobođeni optužbi za udruživanje u tzv. zločinačku organizaciju.

Nakon razmatranja žalbi, Vrhovni bi sud trebao odlučiti hoće li potvrditi ili ukinuti prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda. Naime, krajem kolovoza ističe zakonski rok u kojemu mora biti donesena pravomoćna presuda, odnosno do tada četvorica nepravomoćno osuđenih iz te skupine mogu biti u pritvoru.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u žalbi, pisanoj na čak 180 stranica, osporava gotovo cijelu presudu te od Vrhovnog suda traži ponavljanje postupka za gotovo sva djela počinjena u sklopu zločinačke organizacije, poput ubojstava i iznuda, ali i za trgovinu drogom.

Tužiteljstvo navodi da je prvostupanjski sud, ne sagledavši sve okolnosti, nepotpuno i pogrešno utvrdio činjenice te dosudio preblage kazne.

Žalbu je podnijela i obrana, uglavnom branitelji petorice koji su nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne zbog pojedinačnih kaznenih djela.

Jelavićev odvjetnik Anto Nobilo čak je najavio je da će, ako presuda po odluci Vrhovnog suda postane pravomoćnom, podnijeti zahtjev za naknadom štete za vrijeme koje je njegov branjenik neosnovano proveo u pritvoru, kao i zbog izgubljene poslovne dobiti.

'Suđenje desetljeća' završilo je krajem studenoga prošle godine, kada je, osim oslobađanja po optužbi za udruživanje u zločinačku organizaciju, skupina oslobođena i za sva ostala kaznena djela za koja ih se teretilo u optužnici, između ostalog i za nekoliko ubojstava.

Osuđena su tek petorica za pojedinačna kaznena djela - preprodaju droge, pokušaj ubojstva i iznude.

Zbog preprodaje droge, uglavnom kokaina, Rajko Momčilović osuđen je na 12 godina zatvora, njegov brat Velibor na šest godina, a njihov navodni 'partner' Davor Zečević na sedam i pol. Zbog umiješanosti u poslove s drogom osuđen je i Davorin Sobjeslavski, na čiju je kaznu od osam godina zatvora utjecala i presuda za pokušaj ubojstva.

Osim spomenute četvorice, osuđen je i Tvrtko Tomičić, no pušten je na slobodu jer je kaznu za pokušaj ubojstva 'odradio' trogodišnjim pritvorom za vrijeme suđenja.

Osim optužbe da je bio šef tzv. zločinačke organizacije, Nikica Jelavić oslobođen je i optužbi da je pri pokušaju atentata na Vjeku Sliška, krajem studenoga 1999., u središtu Zagreba ubio slučajnog prolaznika Zorana Dominija.

Uz njega, svih su optužbi oslobođeni i Zoran Petrović, Hrvoje Gašparinac, Đorđe Vuletić, Radovan Štetić, Miroslav Vuković i višegodišnji bjegunac Zoran Pripuz.

Pročitajte više