Vrhovni sud odbio posljednju žalbu Ivana Bulja

VRHOVNI sud odbio je posljednju žalbu Ivana Bulja na presudu kojom je zbog ubojstva maloljetne Anđele Bešlić nepravomoćno osuđen na 22 godine zatvora, ali i žalbu tužiteljstva koje je tražilo veću kaznu, nakon što je u prvom žalbenom postupku ona smanjena za pet godina.

Odluka Vrhovnog suda u kojoj potvrđuje svoju raniju odluku, a žalbe odbacuje kao neosnovane, danas je poslana splitskom Županijskom sudu i objavljena na internetskim stranicama Vrhovnog suda.

Osim što je za pet godina smanjio kaznu Ivanu Bulju, Vrhovni sud je u ranijem žalbenom postupku djelomično prihvatio i žalbu tužiteljstva, ukinuvši prvostupanjsku oslobađajuću presudu za Pavla Bulja kojemu će se suđenje za sudjelovanje u ubojstvu i silovanju mlade Sinjanke ponoviti.

Nakon što mu je kazna umanjena za pet godina, Ivan Bulj iskoristio je svoju posljednju pravnu mogućnosti i ponovno podnio žalbu tražeći da ga se zbog povreda postupka i činjeničnog stanja oslobodi optužbe ili da mu se ponovno sudi.

Vrhovni sud odbacio je Buljev alibi da u vrijeme ubojstva kod njega nije bio automobil u kojem je žrtva posljednji put viđena te da je sa svojom obitelji tada bio na večeri. Po ocjeni Vrhovnog suda, splitski Županijski sud je neosporno utvrdio i da je Anđela Bešlić ubijena prije nego što je bačena na mjesto gdje je pronađena, iako točno nije utvrđen razlog smrti.

Ubojstvo maloljetne Anđele Bešlić, koje je zgrozilo hrvatsku javnost, dogodilo se u Sinju udarcima tupim predmetom po glavi 3. ožujka 2002. Tijelo je pronađeno mjesec dana kasnije u jami, prekriveno suhim granjem.

Ivan Bulj sam se predao policiji nekoliko dana nakon što je pronađeno Anđelino tijelo. Tada je priznao zločin i kao supočinitelja naveo rođaka Pavla Bulja, no bez nazočnosti odvjetnika, a pred istražnim je sucem zanijekao sudjelovanje u zločinu.

Pročitajte više