Vrhovni sud raspravlja o slučaju Ane Magaš

VRHOVNI sud u četvrtak raspravlja o tome hoće li poništiti prošlogodišnju odluku Županijskog suda u Zadru i zatražiti novo suđenje za Anu Magaš, ili će joj presudu smanjiti ili će potvrditi kaznu od osam godina zatvora koju je Županijski sud lani dosudio 30-godišnjoj Zadranki.

Odvjetnica Jadranka Sloković, koja Anu Magaš zastupa besplatno, kazala je za Index kako bi Vrhovni sud odluku o žalbi odvjetnika obrane Ane Magaš mogao objaviti kroz idućih nekoliko dana, dodajući da je prije objave odluke nemoguće predvidjeti ishod današnje rasprave.

Ane Magaš je 19. ožujka 2005. godine ubodima nožem usmrtila svoga supruga Lucijana, te je sudskim postupkom provedenim u narednim mjesecima osuđena na 9 i pol godina zatvora. Nakon poništenja prvostupanjske presude zatraženo je ponavljanje postupka kojim je Ani Magaš kazna smanjena na 8 godina zatvora.

Prvostupanjska kazna ponovljenog suđenja veća je od kazni poznatih iz sudske prakse ranijih suđenja za slične slučajeve. Zbog toga je obrana Ane Magaša uložila žalbu na Vrhovnom sudu u nadi da će naknadnim sudskim postupkom Magaš dobiti kraću zatvorsku kaznu.

Slučaj je pozornost javnosti dodatno zaokupio prošlogodišnji ispad Aninog bivšeg odvjetnika Marka Marinovića koji je svojoj branjenici skandalozno visokim računom od gotovo 500.000 kuna naplatio odvjetničke usluge, nakon čega je došao pod udar javnosti.

Anina majka je nakon toga prestala s korištenjem njegovih skupih usluga, da bi Marinović nakon toga javno ocrnio bivšu štićenicu rekavši da je lagao javnosti i sudu praveći od Ane Magaš lažnu žrtvu. 

Ana Magaš se još nakon prve nepravomoćne presude za ubojstva svoga supruga dobrovoljno javila na izdržavanje zatvorske kazne, a svoj 30. rođendan 17. je siječnja dočekala u kaznionici za žene u Požegi.

Magašina odvjetnica Sloković kaže kako njena štićenica zatvorske dane teško proživljava, a osobito joj teško pada to što ne može vidjeti svoga desetogodišnjeg sina Lovru o kojem se odlukom zadarskog Centra za socijalnu skrb brinu roditelji pokojnog Lucijana.

I.K.

Pročitajte više