Vrhovni sud SAD-a odredio da pola Oklahome pripada Indijancima

Foto: Epa (nije fotografija događaja u članku)

VRHOVNI sud SAD-a presudio je da polovina Oklahome pripada Indijancima.

Pet od devet sudaca glasalo je jučer za to da istočni dio države, uključujući njen drugi najveći grad Tulsu, treba priznati kao dio rezervata.

Cijeli slučaj je na sudu pokrenuo Jimcy McGirt koji je 1997. godine osuđen za silovanje djevojke, piše BBC.

Koje posljedice ima ova odluka?

Ova odluka suda u predmetu McGirt protiv Oklahome smatra se jednim od dalekosežnijih slučajeva za Indijance u zadnjih nekoliko desetljeća.

Presuda znači da neki članovi plemena koji su proglašeni krivim na državnim sudovima za djela počinjena na području koje je određeno ovom odlukom sada mogu osporiti svoje prijašnje presude.

Članovi plemena koji žive unutar tih granica mogu biti oslobođeni državnih poreza, a samo će federalni tužitelji imati pravo kazneno procesuirati Indijance optužene za zločine na tom dijelu Oklahome.

Povijesni Trag suza

Konzervativni sudac Neil Gorsuch, kojeg je imenovao američki predsjednik Donald Trump, stao je uz četiri liberalna suca i pozvao se na Trag suza, prisilno preseljenje domorodaca iz 19. stoljeća u Oklahomu.

Američka vlada je u to vrijeme rekla da će nova zemlja vječno pripadati plemenima.

"Danas su nas pitali je li zemlja obećana ovim ugovorima i dalje indijski rezervat u smislu kaznenog zakona. Budući da Kongres nije rekao drugačije, držimo vladu za njenu riječ“, kazao je Gorsuch.

Pročitajte više