Vrhovni sud SAD-a presudio protiv Trumpa, odbili ukinuti program za djecu izbjeglice

Foto: EPA

VRHOVNI sud SAD-a blokirao je odluku Trumpove administracije koja je ukinula program DACA. 

Taj je program 2012. demokratski predsjednik Barack Obama donio radi zaštite od deportacije mladih, uglavnom iz hispanske Amerike, koji su u Sjedinjene Države ušli ilegalno kao djeca, ali su se školovali u SAD-u i dobili radne dozvole koje se mogu obnavljati, ali ne i državljanstvo. 

Sud je odlučio s pet glasova za poništavanje odluke administracije i s četiri glasa protiv poništavanja odluke.

Presudni glas dao je sudac, koji je svojevremeno glasao i za ObamaCare, John Roberts. 

Druga odluka protiv Trumpa u istom tjednu

Presuda znači da će oko 649.000 mladih, većinom iz Latinske Amerike trenutno obuhvaćenih programom DACA ostati zaštićeni od deportacija i moći obnavljati radne dozvole.   

Ovo je drugi put u tjedan dana da Vrhovni sud SAD-a glasa protiv odluke Trumpove administracije.

Podsjetimo, u ponedjeljak je Vrhovni sud SAD-a odlučio podržati LGBTQ osobe te je presudio da ih štiti zakon o civilnim pravima. 

Kada se radi o presudi vezanoj za program DACA, u presudi stoji kako administracija nije dovoljno obrazložila zašto bi se program trebao ukinuti, javlja CNN.

Radi se o još jednom udarcu za Trumpovu vladu, kojoj je reforma imigrantskog sustava jedna od okosnica njihove politike. 

Ipak, Trumpova vlada može opet pokušati ukinuti program, ovaj put s drugim objašnjenjem.

Trump kaže da se radi o užasnoj odluci

Više država, uključujući Kaliforniju i New York, imigranti obuhvaćeni DACA-om i organizacije za zaštitu ljudskih prava obratili su se sudovima kako bi spriječili Trumpov plan ukidanja tog programa. Niži sudovi u Kaliforniji i Washingtonu presudili su protiv Trumpovog plana, ocijenivši da njegov potez krši zakon SAD-a.

Donald Trump je u četvrtak posljednje odluke Vrhovnog suda nazvao "užasnim" .

"Te užasne i ispolitizirane odluke Vrhovnog suda su pucanj iz sačmarice u lice ljudi koji sebe ponosno zovu republikancima ili konzervativcima. Treba nam više pravde ili ćemo izgubiti naš 2. amandman i sve drugo", napisao je Trump na Twitteru.

Pročitajte više