Glavni zapovjednik ruske vojske nije bio na paradi u Moskvi. Ranjen je u Ukrajini?

Foto: EPA

U MOSKVI je održana tradicionalna parada za Dan pobjede nad fašizmom, a ove su godine u nju bile uprte oči cijelog svijeta zbog ruske invazije na Ukrajinu. Putin je održao blaži govor od očekivanog i u njemu nije najavio opću mobilizaciju niti je spomenuo riječ rat, a nije čak ni rekao kako napreduje invazija i koji su sljedeći koraci. 

Međutim, neobično je bilo odsustvo načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova. Gerasimov je prošle godine bio jedan od istaknutijih članova vojnog vrha na paradi. Uz predsjednika Vladimira Putina i ministra obrane Sergeja Šojgua treći je čovjek koji u rukama drži ključeve ruskog nuklearnog arsenala. 

Ranjen u Ukrajini? 

Kremlj se nije oglasio u vezi njegova izostanka, a zapadni izvori navode kako je krajem travnja osobno otputovao u Ukrajinu gdje je u zapovjednoj postaji pokraj Izjuma trebao i osobno preuzeti operativno i taktičko zapovijedanje ruskom ofenzivom na Donbas iz smjera Izjuma.

Prema određenim izvještajima, kao razlog Gerasimovog odsustva navodi se ozljeđivanje prilikom posjete bojišnici u Donjecku. U više medijskih izvještaja navodi se da je Gerasimov ranjen i prisiljen na evakuaciju iz ratne zone u Izjumu u ukrajinskoj regiji Harkiv krajem travnja. Međutim, ni ruski ni američki dužnosnici nisu potvrdili ove izvještaje, piše BBC. 

 

Pročitajte više