Vučić o srpskim teroristima: Htjeli su podijeliti oružje građanima da se brane

Foto: EPA

"Neću sudjelovati u hajci na srpske dečke. Nisu to učinili zato što su bili teroristi, već zato što je to otjeralo cara u smrt. Ja to znam, pratim to godinu i pol dana, nitko to ne zna bolje od mene", rekao je sinoć predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji Ćirilica na Happy TV govoreći o događajima u Banjskoj. 

Vučić kaže da razumije da su Srbi morali reagirati zbog Kurtijevog terora, ali ne opravdava ubojstvo policajca. 

Predsjednik Srbije potvrdio je da srpske službe rekonstruiraju što se dogodilo 24. rujna u Banjskoj, kada se naoružana i uniformirana skupina sukobila s kosovskom policijom, pri čemu je poginuo jedan policajac, a potom i trojica Srba.

Govoreći o tome kako je sve počelo, Vučić je gostujući na TV Happy rekao da je grupa Srba prvo postavila dva kamiona preko mosta, odnosno barikade, ali i da je između njih navodno postavljen eksploziv.

Srbijanski predsjednik sinoć je, pak, prvi put iznio tvrdnje da su kamioni postavljeni "kako bi lakše otišli svojim kućama i vjerojatno dio oružja podijelili nekima od stanovnika, kako bi se mogli oduprijeti Kurtijevom teroru".

"Mislim da ništa nije planirano ni za tu večer, ni sutradan, ni prekosutra", rekao je Vučić, međutim, uz konstataciju da "ne tvrdi da je 100 posto u pravu".

"Priština je lagala da je policajac poginuo u unakrsnoj vatri"

Naglašava da je nakon postavljanja barikada policijskim službenicima naređeno njihovo uklanjanje.

"Naišli su na eksploziv koji je raznio dvojicu policajaca, od kojih je jedan ranjen, a drugi je poginuo. Onda je valjda treći otvorio vatru i pucali su i na njega, jer su bili blizu i nisu uspjeli pobjeći od kamiona i tako je sve počelo", rekao je Vučić, ponovivši još jednom da je ubojstvo policajca nije planirano.

Rekao je i da je Priština lagala da je policajac poginuo u unakrsnoj vatri, navodeći pritom da su na kraju "morali priznati" što se zapravo dogodilo.

"Najmanje jedan Srbin je hladnokrvno ubijen"

Srbijanski predsjednik je rekao da je "glupost da je policajac ubijen s 300 metara udaljenosti".

"Oni to rade jer su računali da ga Radoičić nije mogao likvidirati, pa su računali da mora biti 300 metara, jer je bio negdje 300 metara, da bi mu to prebacili. To su njihove igre", rekao je Vučić.

Vučić podsjeća da su, nakon što je policajac ubijen, došle specijalne jedinice, te ponavlja da je Priština dobila "kartu blanš da lovi ljude kao da nisu ljudi".

"I zato je važan način na koji su ubijeni Mijailović i Milenković i na tome ćemo inzistirati", rekao je Vučić-

Ponovo je rekao da je najmanje jedan Srbin "hladnokrvno ubijen", navodeći da su ubojstvo "vjerojatno naručili Kurti i Svećlja".

"Pa ćemo vidjeti tko će čije izručenje tražiti", rekao je Vučić. Osvrnuo se i na izjavu navodnog svjedoka ovog ubojstva, koja je sinoć emitirana na TV Pink.

"On je to vidio svojim očima, a ne netko tko ima posredna saznanja jer mu je netko nešto rekao... ne, ne, on je to vidio i čuo i to je ono što je za nas važno", rekao je Vučić, ali ustvrdio da se u svijetu "nitko nije uzbuđivao oko toga, niti će".

Srbijanski predsjednik, pak, kaže da će se idućih dana znati hoće li dobiti status zaštićenog svjedoka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više