Vučić: Priština će 15. prosinca uz fanfare podnijeti zahtjev za članstvo u EU

Foto: M.M./ATAImages/PIXSELL

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić komentirao je uhićenje bivšeg policajca kosovske policije Dejana Pantića na sjeveru Kosova.

Pantić je Srbin koji je bio pripadnik kosovske policije te je osumnjičen za sudjelovanje u napadu na policiju iz listopada. Radi se o napadu na zgradu općinskih izbornih komisija (OIK). On se nalazi u bazi policije u Leposaviću.

Zbog Pantićevog uhićenja su danas Srbi blokirali ceste i postavili barikade na više lokacija na sjeveru Kosova. Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je Pantić otac troje djece koji je "do nedavno nosio uniformu policije Kosova".

"Počinio je kazneno djelo, kući je nosio kruh"

"Optužili su ga takozvani ministar unutarnjih poslova i neki drugi za terorizam. A znate što je terorizam? Optužen je zbog događaja kada su pokušali okupaciju zgrada općinskih izbornih komisija. Dogodilo se da je Pantić počinio strašno kazneno djelo.

Čovjek živi u toj zgradi i nosio je namirnice u svoju kuću, nosio je kruh. Razgovarao sam s međunarodnim partnerima i ukazao im na bezobzirnost onih koji su takvu akciju proveli te ugrozili mir. On se i dalje nalazi, suprotno njihovim zakonima, u bazi kosovske policije. Oni ga protupravno drže. Na to su reagirali Srbi jer samo čekaju dan kada će netko po njih doći", rekao je Vučić, piše N1 Srbija.

"Zatražit ćemo od KFOR-a da osigura povratak vojske i policije Srbije na Kosovo"

Beograd će, u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999., zatražiti od mirovnih snaga (KFOR) da osiguraju raspoređivanje pripadnika vojske i policije Republike Srbije na području Kosova, rekao je Vučić.

Komentirajući nove napetosti na Kosovu, Vučić je u obraćanju javnosti rekao da je "tekst usuglašen", a odluku o zahtjevu vlade Srbije usvojit će "u ponedjeljak ili utorak".

Rezolucija 1244 VS UN-a iz lipnja 1999., kojom je zahtjevan kraj ratnih sukoba na Kosovu i povlačenje vojske i policija tadašnje SR Jugoslavije s Kosova, daje mogućnost da se, pod posebnim uvjetima, dio osoblja može vratiti, "uz nadzor međunarodne sigurnosne prisutnosti i ograničeno na mali dogovoreni broj (stotine, ne tisuće)".

Vučić je večeras citirao dio Rezolucije 1244 u kojem se navodi da će "dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dopušteno da se vrati na Kosovo da bi obavljalo dužnosti kako je to navedeno u Aneksu 2" Rezolucije.

S pravne točke gledišta, "tu ne može biti drugačijeg tumačenja" i  "taj zahtjev mora biti prihvaćen", rekao je. "Ja, naravno, nemam nikakvih iluzija i unaprijed vam kažem da će oni taj zahtjev odbiti", ustvrdio je.

"Priština 15. prosinca podnosi zahtjev za članstvo u EU"

Vučić je novinarima rekao da će Priština uskoro podnijeti zahtjev za članstvo u EU. "Otkrit ću vam, Priština će 15. prosinca u Bruxellesu s fanfarama podnijeti zahtjev za članstvo u EU", kazao je Vučić, piše Nova.rs.

"To svakako nije dobra odluka niti sukladna članku 49. ugovora o EU po kojem, prijem mogu tražiti samo suverene i nezavisne države, a ne one koje ne priznaje više od pola svijeta", rekao je. Time je aludirao da neovisnost Kosova ne priznaje približno polovica članica UN-a. 

Srbijanski predsjednik je rekao da je zbog toga uputio pojedinačna pisma čelnicima pet zemalja članica EU-a koje ne priznaju Kosovo u kojima ističe da je Priština odlukom da zatraži prijem u EU "pogazila Washingtonski i Bruxelleski sporazum". Pismo je pojedinačno upućeno čelnicima Cipra, Grčke, Rumunjske, Slovačke i Španjolske. 

Pročitajte više