VIDEO, FOTO Prosvjedi u Srbiji nakon ubojstva lidera kosovskih Srba: "Nas je ipak više"

Foto: Srđan Ilić/Pixsell/Telegraf/Hina, Video: TV Most

NEPOZNATI napadači ubili su jutros Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokracija, pravda", u Kosovskoj Mitrovici, nakon čega je preminuo. Na sjeveru Kosovske Mitrovice vlada opsadno stanje. U tijeku je lov na ubojicu, koji je navodno imao pomagača.

>> Ubijen lider srpske stranke na Kosovu

>> Supruga ubijenog srpskog političara na Kosovu: "Imam poruku za one koji su ovo uradili, a zna se tko su"

>> Tko je bio ubijeni lider kosovskih Srba Oliver Ivanović

TIJEK DOGAĐAJA

20:50 Kako je i najavljeno na društvenim mrežama, srpski građani počeli su se okupljati oko 19 sati u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Leskovcu i Nišu, paleći svijeće ispred pravoslavnih crkava u čast ubijenog Ivanovića.
 
Građani se okupljaju pod parolom "Nas je ipak više", što je slogan koji je Ivanovićeva stranka koristila na lokalnim izborima na Kosovu, u listopadu prošle godine. 
 
19:25 Međunarodni političari šokirani su ubojstvom vođe kosovskih Srba. Opširnije...

18:40
Objavljeni su nalazi obdukcije ubijenog Olivera Ivanovića. Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović za Tanjug je kazao kako je lider pokreta Sloboda, demokracija i pravda ubijen sa šest metaka iz pištolja "duga devetka".
 
Kako je rekao "hitci iz pištolja su povrijedili vitalne organe Ivanovića, gornju aortu, šuplju venu i jetru uslijed čega je došlo do trenutnog iskrvarenja". Opširnije...
 
18:30 Tijelo ubijenog Olivera Ivanovića dopremljeno je u njegovu obiteljsku kuću gdje će biti do sutra. Prema najavama, sutra bi tijelo trebalo biti prebačeno u Beograd, piše Tanjug. Ubijeni Ivanović bit će u četvrtak pokopan na beogradskom Novom groblju.
 
18:00 Predsjednik Srpske narodne partije Nenad Popović smatra da je "mučko i gnjusno ubojstvo Olivera Ivanovića teroristički čin koji predstavlja otvoren napad na Republiku Srbiju, na njezine nacionalne interese na Kosovu, ali i na Srbe u južnoj pokrajini".
 
17:45 NATO je osudio ubojstvo Olivera Ivanovića. Svim stranama upućen je apel da se suzdrže i omoguće pravosudnim tijelima provođenje detaljne istrage, piše Tanjug. 
 
"KFOR nastavlja jamčiti sigurnost i slobodu kretanja širom Kosova na osnovi Rezolucije SB UN 1244", izjavila je glasnogovornica NATO-a Oana Longesku. Dodala je kako NATO u potpunosti podržava dijalog između Beograda i Prištine uz posredovanje Europske unije. "NATO poziva na nastavak dijaloga što prije jer je to od ključnog značaja za mir i sigurnost u regiji", zaključila je Longesku.
 
17:40 Glavni tužitelj u Kosovskoj Mitrovici izjavio je da dva tužitelja, Srbin i Albanac, istražuju ubojstvo Ivanovića. "Ubojstvo Olivera Ivanovića istražuje tim sastavljen od dvojice tužitelja - Nijazi Redže i Jove Radovića", navodi se u priopćenju iz tužiteljstva.
 
17:35 Ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je kako ubojstvo Olivera Ivanovića ne može ostati nekažnjeno i dodao da se ubojice, organizatori i oni koji su im dali nalog da ubiju Ivanovića moraju pronaći. 
 
17:20 Udruga obitelji otetih i ubijenih na Kosovu i Metohiji smatra da su izjave Hashima Thacija i Ramusha Haradinaja o ubojstvu Olivera Ivanovića neiskrene i uvredljive za sve obitelji žrtava na tom području.
 
17:10 U Beogradu, ispred Hrama Svetog Save i još u nekoliko gradova Srbije najavljeno je okupljanje večeras u 19 sati. Okupljeni će odati počast ubijenom lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću. Akcija se na društvenim mrežama provodi pod nazivom "Nas je ipak više". 
 
17:00 Odvjetnik i politički analitičar Azem Vlasi smatra da su za ubojstvo Olivera Ivanovića odgovorni "srpski i ruski ekstremisti koji slobodno šetaju sjeverom", piše Tanjug.
 
16:50 Ubojstvo lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića osudio je i rusko ministarstvo vanjskih poslova. U priopćenju ministarstva se navodi kako se nadaju da će ovo ubojstvo biti detaljno istraženo. 
 
"Sa žaljenjem smo primili vijest o ubojstvu Olivera Ivanovića. Izražavamo naše najdublje saučešće njegovoj obitelji i prijateljima. Snažno osuđujemo ovaj strašan čin", piše u tvitu ministarstva. 
 
 
Rusko veleposlanstvo u Beogradu priopćilo je kako je ubojstvo Olivera Ivanovića još jedan pokušaj zastrašivanja srpskog stanovništva i prikaz bezakonja koje vlada Kosovom.
 
16:40 Kosovski premijer Ramush Haradinaj sazvao je sjednicu Savjeta za sigurnost u 18 sati. Na sjednici bi trebalo biti govora o općem stanju sigurnosti na Kosovu, a razlog izvanredne sjednice je ubojstvo Ivanovića.
 
16:35 Predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković najoštrije je osudila ubojstvo Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici. Istaknula je kako se radi o terorističkom činu protiv Srba na Kosovu i Metohiji, protiv države Srbije, mira i stabilnosti u cijeloj regiji.
 
16:30 Srpska premijerna Ana Brnabić poslala je obitelji ubijenog Ivanovića telegram s izrazima saučešća.
 
"Ubojstvo Olivera Ivanovića za Srbiju je teroristički i kukavički čin koji ugrožava stabilnost u čitavoj regiji. Očekujemo brzo rješavanje ovog strašnog zločina. Najdublje saučešće obitelji", napisala je srpska premijerka Ana Brnabić na Twitteru. 
 
16:20 Edi Rama, albanski premijer, na svojem je Facebook profilu izrazio duboko žaljenje zbog tragedije koja se dogodila Oliveru Ivanoviću. "Ovo je čin koji promovira mržnju i tenzije. Napori za mirnim dijalogom se ne smiju prekinuti", napisao je Rama.
 
16:10 Tijelo ubijenog Olivera Ivanovića će, nakon obdukcije, biti prevezeno u prostorije stranke Građanska inicijativa - "Sloboda, demokracija, pravda" (SDP) na čijem je čelu Ivanović bio. Sutra bi tijelo trebalo biti prevezeno u Beograd. 
 
16:00 "Smrt srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića mogla bi dodatno iskomplicirati zategnute odnose Beograda i Prištine", piše Guardian. "Ovo ubojstvo neki će iskoristiti kako bi skrenuli pažnju s rastućih političkih tenzija oko novog kosovskog kaznenog suda", dodaje se u članku. 
 
15:45 Srpsko Tužiteljstvo za organizirani kriminal pokrenulo je predistražni postupak zbog ubojstva Olivera Ivanovića, doznaje Blic. Tužiteljstvo je podnijelo zahtjev za prikupljanje potrebnih informacija Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije i Sigurnosno informativnoj agenciji.
 
15:30 Kosovska policija ponudila je 10.000 eura svakome tko ponudi bilo kakvu informaciju o napadačima koji su jutros ubili Olivera Ivanovića.
  
15:15 Ubojstvo Olivera Ivanovića osudio je bugarski premijer, Bojko Borisov. Naglasio je kako je svako nasilje u suprotnosti s vrijednostima civilizacije i europskim izborom zemalja zapadnog Balkana. 

15:05 Reakcija srpskog glumca Sergeja Trifunovića na ubojstvo Olivera Ivanovića sablaznila je društvene mreže. "Jasno da je ubojstvo Olivera Ivanovića politiško ubojstvo. Ova govna ne prezaju ni od čega. Srat ćemo u vaše grobove", komentirao je tvitom Trifunović ubojstvo lidera srpske stranke na Kosovu.
 
 
"Ali polako govnari. Ni jedna takva priča se u povijesti nije slavno završila. Karma je kurva, bahata, kriminogena stoko. Srbija nije kartel", dodao je Trifunović na Twitteru. 
 
 
15:00 Tri ulice dalje od mjesta na kojemu je jutros počinjeno ubojstvo, u Ulici Vojvode Putnika, pronađen je auto kojim su pobjegle ubojice Olivera Ivanovića. Na udaljenosti od oko kilometar od mjesta zločina, ispred albanskih kuća na granici sa srpskim naseljem, Opel Astra je pronađena potpuno izgorjela, doznaje Blic. Nema jamstva da će na autu biti pronađeni bilo kakvi otisci. 
 
 
14:48 U Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici počela je obdukcija tijela ubijenog Olivera Ivanovića. Prvi rezultati očekuju se poslijepodne.
 
14:00 "Ubojstvo Olivera Ivanovića je bezuman teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo sjevera Kosova, nego i regije", ocijenio je Ivica Dačić.

13:40 Direktor KBC Kosovska Mitrovica dr. Milan Ivanović izjavio je da je Oliver Ivanović zadobio najmanje pet prostrijelnih rana u predjelu grudnog koša i da je, usprkos intenzivnoj reanimaciji, preminuo.

13:20 Vučić je sazvao hitnu sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost, a nakon nje i konferenciju za medije, koja je u tijeku. "Za državu Srbiju je ovaj akt teroristički i u skladu sa tim ćemo se odnositi. Kada kažem teroristički to kažem da će nadležnost pripadati Tužilaštvu za organizirani kriminal", kazao je Vučić. Naveo je i da ovaj čin neće proći nekažnjeno, i da će počinitelji biti uhapšeni. "Nitko Srbiji neće dijeliti packe. Taj film nećete gledati", prijeti Vučić. Opširnije...

13:00 Beživotno tijelo Olivera Ivanovića pronašla je susjeda koja se vraćala iz dućana. Ispričala je što se dogodilo. Opširnije...

12:45 Situacija u Kosovskoj Mitrovici je napeta, ali mirna, ljudi su uplašeni, a policijske snage su "na svakom koraku" u gradu i na prilaznim putevima prema Kosovskoj Mitrovici, javlja reporter Tanjuga.

12:23 Prema pisanju gazetaexpressa, napadač je imao pomagača, vozača automobila kojim su zajedno pobjegli. Ivanović je živio svega 100 metara od sjedišta strane, ispred kojeg je ubijen.

12:20 Predsjednik Kosova Hashim Thaqi osudio je ubojstvo Olivera Ivanovića. "Pozivam pravosudne vlasti da što prije izlože okolnosti atentata na Olivera Ivanovića, i da počinitelji što prije budu privedeni pravdi", rekao je.

11:58 Tri sata nakon ubojstva kosovska policija potvrdila je da se radi o ubojstvu i priopćila da su "na licu mjesta pronađeni određeni dokazi koji će se koristiti u daljnjem tijeku istrage".

11:50 Europska unija snažno osuđuje ubojstvo srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića zbog čega je suspendiran tehnički dijalog između Srbije i Kosova, koji se trebao održati u utorak u Bruxellesu, izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

"Europska unija snažno osuđuje ubojstvo Olivera Ivanovića. Očekujemo od kosovskih pravosudnih tijela da učine sve kako bi pronašli počinitelje i priveli ih pravdi", izjavila je Kocijančič.

 11:45 Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost u podne, a izaslanstvo Srbije u Bruxellesu prekinulo je razgovore s Prištinom, koji su danas trebali biti nastavljeni poslije višemjesečne pauze.

Vučić je u 13 sati sazvao i konferenciju za medije.

11:00 Cijeli sjeverni dio Kosovske Mitrovice pod jakom je policijskom blokadom u potrazi za ubojicim i njegovim eventualnim pomagačima. Policijski očevid je u tijeku.

Tijelo Ivanovića i dalje je u bolnici. Policija provodi posebno osiguranje oko kruga bolnice, i same operacijske sale gdje se nalazi tijelo Ivanovića.



 

Pročitajte više