Vučić: Srbija se naoružava kako nam razni patuljci ne bi otimali teritorij kao ranije

Foto: Dimitrije Nikolic/ATAImages/PIXSELL

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija naoružava kako bi čuvala sebe, a ne da bi ugrozila nekoga u regiji. Poručio je kako su komentari o tome da je naoružavanje Srbije prijetnja miru u regiji "mantra onih kojima nikada nijedna Srbija nije dovoljno mala i dovoljno unižena da bi takvom Srbijom bili zadovoljni", prenosi Telegraf.

"Srbija kad se naoružava, naoružava se prije svega iz domaće industrije. Naoružava se da bi čuvala svoje ime, svoje prezime, da bi čuvala svoje nebo, svoju zemlju. Da razni patuljci ne bi umislili da joj ponovo mogu otimati teritorij, kao što su to mnogo puta činili ranije. A Srbija nikada nikoga i ni na koji način nije ugrozila", istaknuo je Vučić. 

Time je reagirao na izjavu BiH vojnog analitičara Nedžada Ahatovića, koji je rekao kako je naoružavanje Srbije prijetnja regiji i da Srbija glumi "malu Rusiju" želeći objediniti srpski svijet u regiji. Vučić je odgovorio kako su takvi komentari rezultat toga što nekima smeta činjenica da ekonomija Srbije danas čini polovinu ukupne ekonomije zapadnog Balkana.

"Polaze od sebe, znaju kakvi su oni poslušnici"

"Kad pričate o ekonomiji zapadnog Balkana, 50 posto je Srbija, 55 posto sa zapadnog Balkana je Srbija, 62 posta je Srbija ta koja privlači strane direktne investicije. A o kakvom onda zapadnom Balkanu govorite a da ne govorite o Srbiji?" upitao je Vučić. 

"Pošto je takva Srbija postala i zemlja koja trenutno ima najveću prosječnu plaću u regiji, a pri tome veoma nisku stopu javnog duga, a da je članica Eurostata", nastavio je. Požalio se kako Srbiju žele srušiti i da je u protekle dvije godine objavljeno više od deset tisuća tekstova u raznim zapadnim i regionalnim medijima o tome da će Srbija napasti nekoga u regiji.

"Da smo mi mali Rusi koji ćemo, ne znam što napraviti, da slušamo nečije naredbe. Zašto to govore? Dva su razloga. Jedan je taj da nanesu direktno štetu Srbiji, a drugi je taj što polaze od sebe. Znaju kakvi su oni poslušnici, znaju kakvi su politički patuljci", zaključio je. 

Pročitajte više