Vujanović: Savjet hrvatsko-crnogorskog prijateljstva je novi oblik komunikacije u cijeloj regiji

OSNIVANJEM Savjeta hrvatsko-crnogorskog prijateljstva ponuđen je novi oblik komunikacije ne samo između Crne Gore i Hrvatske, nego i u cijeloj regiji, kojoj je potrebno prijateljstvo, suradnja i međusobno razumijevanje, ocijenio je u četvrtak u Zagrebu predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Crnogorski predsjednik rekao je to tijekom zajedničke izjave za novinare s predsjednikom RH Stjepanom Mesićem, nakon sastanka dvojice državnika s članovima novoosnovanog tijela.

Zamisao o osnivanju savjeta hrvatsko-crngorskog prijateljstva potekla je prošle godine upravo od Mesića i Vujanovića, a danas je u zagrebačkom hotelu Sheraton održana osnivačka sjednica na kojoj je dvadesetak prominentnih osoba iz kulturnog, znanstvenog, umjetničkog i privrednog života Hrvatske i Crne Gore za predsjednika izabralo Veljka Bulajića.

"U savjetu su ljudi koji su nesumnjivo svojim profilom, djelom i uspjesima zaslužili biti u ovakvom tijelu, iako ono ostaje otvoreno svima koji se žele uključiti u ovakav oblik suradnje", rekao je Vujanović.

Istaknuvši kako je Crna Gora ponosna da su jedan Dimitrije Popović, Dušan Vukotić, Veljko Bulajić i mnogi drugi ugradili sebe u kulturu Hrvatske, Vujanović je izrazio zadovoljstvo time što sad postoji i "ovakav institucionalni oblik koji će dobiti kvalitetnu potporu u vladama i jedne i druge zemlje kako bi se iskoristio za još dublje, snažnije i nesumnjivo neraskidive veze između Crne Gore i Hrvatske".

"Želimo što više otvoriti granice, omogućiti kulturnim i sportskim djelatnicima, ali i privrednim subjektima obje države međusobnu suradnju", rekao je predsjednik Mesić, dodavši kako vjeruje da će iz novog savjeta, s obzirom na ljude koji se u njemu nalaze, dolaziti "sjajne inicijative".

Budući da u savjetu ima i privrednika, dvojica su predsjednika razgovarala i o konkretnoj suradnji, a spomenuli su, kako je rekao Mesić, i "ono što će nas najjače povezati - Jadransko-jonsku autocestu".

"Ta će cesta povezati srednji istok sa Zapadnom Europom preko naših prostora i u

intresu je naših zemalja da zainetersiramo EU za sudjelovanje u njezinoj izgradnji. Time će aktivirati sve naše ljudske i privredne potencijale, ali i pridonijeti vlastitom razvoju kroz otvaranje novih tržišta", ocijenio je Mesić.

Vujanović je dodao kako Hrvatska i Crna Gora moraju surađivati i biti prijatelji, jer ih na to obvezuju i zajednički ciljevi, poput ulaska u EU.

"Hrvatska je tu u velikoj prednosti nad nama, pa se nadamo da ćemo kroz suradnju i prijateljstvo s vama i mi biti bliži EU", kazao je crnogorski predsjednik.

Na pitanje da prokomentira najnovije negativne reakcije međunarodne zajednice glede referenduma o neovisnosti, Vujanović je rekao da je državna obveza Crne Gore svojim građanima omogućiti izjašnjavanje o vlastitoj budućnosti.

Bez ikakve dramatike i pridavanja sudbinskog značenja tom referendumu, Crnogorci se trebaju opredijeliti hoće li živjeti u uniji sa Srbijom ili u samostalnoj državi, kazao je.

Također je napomenuo kako se osobno zalaže za model Češke i Slovačke, izrazivši nadu da će se sa Srbijom razgovarati o tome što bi takva Unija mogla ponuditi

i da će to "uputiti na potrebu da se dogovorimo o samostalnom putu koji je i mnogo isplativiji za obje države".

Predsjednik Crne Gore dvodnevni posjet Hrvatskoj završit će u petak, kad bi se, prema najavama, trebao sastati s predsjednicima Vlade Ivom Sanaderom i Sabora Vladimirom Šeksom.

Pročitajte više