Vujčić: Politička nestabilnost uvijek generira ekonomsku nestabilnost

Foto: FAH

GUVERNER Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je da investitori očekuju bar kratkoročnu ili srednjoročnu sigurnost te kako politička nestabilnost uvijek stvara i ekonomsku nestabilnost, piše HRT.

"Investitori očekuju makar kratkoročnu ili srednjoročnu sigurnost. Politička nestabilnost kreira uvijek i ekonomsku nestabilnost i u tom smislu investitori, ako se radi o tržištima duga, zahtijevaju premiju na politički rizik, a izravni investitori odgađaju svoja ulaganja čekajući kraj političke neizvjesnosti", rekao je.

Na pitanje o tome hoće li dospijeće duga države u 2017. godini utjecati na kamatne stope kredita koje otplaćuju građani, Vujčić je odgovorio da na kamate koje plaćaju građani prvenstveno utječe likvidnost u bankovnom sustavu.

"U ovom trenutku imamo povijesno najviše razine likvidnosti u hrvatskom bankovnom sustavu zato jer je monetarna politika izuzetno ekspanzivna pa su kamatne stope pale na najniže razine. To se odnosi i na novoodobrene stambene kredite građanima, ali i druge kredite. Oni su na povijesnom minimumu", zaključio je.

Pročitajte više