Vujec: Plinoopskrbni sustav i dalje stabilan

STANJE plino-opskrbnog sustava, koji radi na maksimumu, i dalje je stabilno, izjavila je danas direktorica Sektora komercijalnih poslova Ina Naftaplina Nataša Vujec.

Potrošnja plina u širokoj potrošnji još uvijek je vrlo visoka zbog niskih temperatura, kaže Vujec, ponavljajući apel svim potrošačima da plin troše krajnje racionalno.

Sveukupna potrošnja u Hrvatskoj je na razini 570 tisuća prostornih metara na sat, dok je sveukupna dobava oko 500 tisuća prostornih metara na sat, pa je manjak na ulazu u transportni sustav tijekom čitavog dana oko 70 tisuća kubika na sat.
Naime, uvoz plina iz Rusije i dalje je reduciran, trenutno oko 7,8 posto, na razinu od oko 121 tisuću prostornih metara, odnosno oko 10 tisuća prostornih metara manje od ugovorenih količina (131.700 kubika na sat).

Proizvodnja iz domaćih izvora na maksimalnoj je razini od 190 tisuća prostornih metara na sat, a razlika između raspoloživih količina iz dobave i potreba potrošnje podmiruje se iz podzemnog skladišta Okoli. Izlaz iz skladišta trenutno je na razini 226 tisuća prostornih metara, što je maksimum uz postojeće uvjete u skladištu.

Vujec ističe kako je potrošnja plina u distribuciji, što obuhvaća i kućanstva, i dalje visoka i distribucija troši oko 400 tisuća prostornih metara na sat, što je najveća potrošnja distribucije do sada.

Povećana potrošnja široke potrošnje konstantna je od početka ovog tjedna, a u ponedjeljak je ukupna potrošnja dosegnula čak i 615 tisuća kubika na sat.

Kako bi se zadovoljile potrebe široke potrošnje, u ponedjeljak je reducirana isporuka plina velikim potrošačima, HEP-u i kutinskoj Petrokemiji, koji dobivaju oko 25 tisuća, odnosno 15 tisuća kubika na sat.

Redukcijom potrošnje plina za HEP-u i Petrokemiju uspostavljeni su uvjeti koji trenutno održavaju sustav stabilnim, ističu iz Naftaplina.

Napominju također kako je i meteorološka situacija danas neznatno povoljnija u odnosu na jučer, jer nema snažnog vjetra.

Prema najavama Državnog hidrometeorološkog zavoda razdoblje ovako niskih temperatura očekuje se do sutra, 26. siječnja, a uz porast temperature zraka i u Naftaplinu očekuju i manju potrošnju plina za grijanje.

Kako su dugoročne prognoze neizvjesne, iz Naftaplina upozoravaju da bi se eventualni problemi mogli pojaviti ako se temperature spuste na minus deset stupnjeva Celzijevih ili još niže tijekom čitavog dana i ako takve temperature potraju dulje od tri, četiri dana.

U tom bi se slučaju, uz redukciju HEP-a i Petrokemiji, moralo ići u daljnju redukciju koja bi se odnosila na svu industriju, kažu u Naftaplinu, ponavljajući apel svim potrošačima da racionalno troše plin kako bi ga svi imali dovoljno u ovo hladno i zimsko vrijeme.

Pročitajte više