Vujić: Ministarstvo kulture podupire izgradnju više muzeja u Hrvatskoj

Ministarstvo kulture trenutačno podupire projekte izgradnje više muzeja u Hrvatskoj, među kojima je i novi Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, ističe ministar kulture Antun Vujić.

O novome Muzeju suvremene umjetnosti koji će se graditi na novozagrebačkoj lokaciji Zaprudski Otok bilo je riječi na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Muzeju suvremene umjetnosti na zagrebačkome Gornjem gradu u povodu izdavanja građevne dozvole za budući muzej.

Kako je na toj konferenciji istaknuo ministar Vujić, novi Muzej suvremene umjetnosti bit će jedna od osnovnih točaka oblikovanja buduće fizionomije grada Zagreba i njegovoga kulturnog identiteta.

Osim toga novog muzejskog prostora koji bi, prema izjavama ministra Vujića i gradonačelnice Vlaste Pavić, trebao biti izgrađen u roku od tri godine, u hrvatskome glavnom gradu obnavlja se i gradi još nekoliko muzejskih prostora.

Tako je, spomenuo je Vujić, u tijeku druga faza izgradnje Moderne galerije - još jednoga zajedničkog projekta Ministarstva i Grada, a ovih dana, najavio je, bit će dovršena i kupola na zgradi Hrvatskoga društva likovnih umjetnika - poznatoga Meštrovićevog paviljona.

Što se pak tiče novih muzejskih prostora u drugim hrvatskim gradovima, Vujić je istaknuo izgradnju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Osim toga, spomenuo je i projekte izgradnje Muzeja Narone u Vidu kod Metkovića i Muzeja krapinskoga čovjeka u Hušnjakovu kod Krapine. Po riječima ministra Vujića, svi ti muzejski projekti od velike su važnosti za hrvatsku kulturu i njezinu promidžbu u svijetu.

Pročitajte više