Agencija tvrdi da želi smanjiti cijenu plina. Vujnovčev PPD joj oštro odgovorio

Foto: Pixsell/Luka Stanzl/Marko Prpić

HRVATSKA energetska regulatorna agencija (HERA) dovršava javno savjetovanje o Prijedlogu Izmjena i dopuna Metodologije za izračun cijena plina kojim žele smanjiti cijenu plina. HERA je na početku ožujka objavila kako se sprema izmjena kojoj je cilj riješiti problem izračuna cijene koji postoji još od 2020. godine. Navedeni izračun cijene je išao na ruku prvenstveno opskrbljivačima plinom, a N1 javlja kako se PPD žestoko usprotivio navedenom prijedlogu. 

PPD je tako HERA-i u okviru javnog savjetovanja uputio mišljenje "kako su predložene izmjene i dopune Metodologije u suprotnosti s propisanim ciljevima Metodologije te bi se primjenom odredbi iz prijedloga izmjena i dopuna Metodologije onemogućilo optimalno funkcioniranje tržišta plina i stvorili bi se izrazito nestabilni i nepredvidivi uvjeti poslovanja opskrbljivača u obvezi javne usluge i njihovih opskrbljivača i/ili trgovaca plinom". 

HERA trenutno nema predsjednika Upravnog vijeća

Iz PPD-a također navode da izmjene smatraju "pravno neutemeljenima, nedozvoljenima i nezakonitima" te vjeruju da postoji razlog za "preispitivanje postupanja odgovorne osobe Agencije". "Agencija ima saznanja o šteti koja će biti prouzročena ugovornim stranama. U tom slučaju bi se moglo govoriti i o počinjenju kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti iz članka 291. Kaznenog zakona od strane odgovornih osoba Agencije", poručili su. 

HERA trenutno nema predsjednika Upravnog vijeća jer saborski zastupnici nisu izabrali novog, nego je na čelu zamjenik predsjednika Željko Vrban. Prethodni predsjednici Tomislav Jureković i Danijel Žamboki su podnijeli ostavke zbog korupcijskih afera. Uz Vrbana, Nikola Vištica i Alenka Kinderman Lončarević su dvoje preostalih članova Upravnog vijeća. 

"Cilj donošenja metodologije je i stvaranje stabilnih i predvidivih uvjeta poslovanja opskrbljivača te smatramo kako nije opravdano donositi mjere kojima bi se zaštitili interesi kupaca i svjesno ugrozilo poslovanje opskrbljivača koji su odgovorni za sigurnu opskrbu plinom tih kupaca", smatraju u PPD-u. 

"Ovo nije prijetnja kaznenim progonom"

"Mjere koje se donose od nadležnih tijela bi po EU regulativi trebale biti nediskriminirajuće i proporcionalne i ne bi smjele narušavati funkcioniranje tržišta plina niti ugroziti poslovanje aktivnih pravnih subjekata na tržištu plina", dodaju. Iz PPD-a apeliraju da se "zaštite interesi krajnjih kupaca, ali i da se zaštiti poslovanje opskrbljivača i/ili trgovaca plinom koji svojim radnjama nisu prouzrokovali ovakve okolnosti". 

Iz PPD-a su za N1 odbacili tezu da se njihove primjedbe u javnom savjetovanju mogu shvatiti kao prijetnje kaznenim progonom odgovornim osobama HERA-e. 

"Pozdravljamo smanjenje cijene plina krajnjim kupcima"

"PPD je svoje stručno mišljenje dao na predviđeni način i pri tome nije spominjao podnošenje kaznenih prijava. Istina je da je naše mišljenje o Prijedlogu Metodologije negativno jer smatramo da će narušiti cijelo plinsko tržište, mnoge opskrbljivače plinom odvesti u stečaj  (među njima primjerice i Gradska plinara Zagreb-opskrba, GPZO), a smatramo i da je prijedlog u suprotnosti s važećim pravnim propisima", naglasili su. 

Tvrde kako zapravo "pozdravljaju i podržavaju inicijativu vlade RH za smanjenje cijene plina krajnjim kupcima". Međutim, uvjereni su "kako je to moguće i legitimno napraviti kroz nadoknadu u razlici cijene proizašle iz Metodologije i cijene prema krajnjim kupcima, a po modelu električne energije – čime se neće ugroziti poslovanje nijednog energetskog pravnog subjekta". 

Pročitajte više