Vuk Vuković: Omišalj postaje prva hrvatska općina s potpuno transparentnim proračunom

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

ISTAKNUTI hrvatski ekonomist i analitičar Vuk Vuković sa Sveučilišta u Oxfordu danas je na Facebooku objavio da općina Omišalj postaje prva općina u Hrvatskoj s potpuno transparentnim proračunom.

To je najavljeno još u prosincu

"Kao što smo najavili još u 12. mjesecu (a spomenuo sam to i prekjučer u Nedjeljom u 2), općina Omišalj postaje danas prva općina u Hrvatskoj s potpuno transparentnim proračunom!

Od danas je aplikacija live i moći će se pratiti svi troškovi od početka 2020. nadalje.

U idućih godinu i pol suočavat ćemo se s posljedicama koronavirusa na ekonomiju. Proračuni svih javnih tijela bit će maksimalno rastegnuti - jako će padati prihodi i morat će se rezati rashodi i ići u zaduživanja. Baš zato je ključno znati točno na što se u ovom trenutku troši *naš* novac", napisao je Vuković.

Uvid u sve troškove

"Ovakva aplikacija, kao i ona za Bjelovar, nudi uvid u sve troškove i sve račune koje općina Omišalj ima prema svim svojim korisnicima, od plaća zaposlenika, do detalja svakog javnog natječaja koje općina provodi. Ona predstavlja prvi korak u borbi protiv korupcije, protiv nepotizma, protiv namještenih javnih natječaja i svih onih ekonomskih boljki naše države koji ju čine posebno osjetljivom na nadolazeću ekonomsku krizu.

Ovim postupkom Općina Omišalj šalje jasnu poruku da će tijekom nadolazeće ekonomske krize stavljati naglasak na istinske političke reforme koje sprječavaju zlouporabe javnog novca te da će štititi svoje građane i svoja poduzeća od neefikasnosti i koruptivnog djelovanja.

Uz ovo, lansiramo i portal transparentnosti na kojem će na jednom mjestu biti sve vezano uz projekt: https://transparentor.org/", stoji u Vukovićevoj objavi.

Pročitajte više