Vuk Vuković: HGK radi za one koji imaju korist od toga

EKONOMIST Vuk Vuković gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je komentirao trenutnu gospodarsku situaciju, produljenje mjera i plaćanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Komentirajući vladine mjere za spas gospodarstva u Hrvatskoj u odnosu na one europske, Vuković je rekao:

"Razlika je velika jer je većina europskih ekonomija koja je ulazila u iste mjere istovremeno refinancirala zatvorenim poduzetnicima većinu prihoda. U Njemačkoj imamo situaciju gdje je 80 posto troškova firmi pokriveno zbog zatvaranja. U Hrvatskoj to nismo dobili iako smo mi kao Glas poduzetnika to tražili. Shvaćamo da ne možemo dobiti 80 posto kao u Njemačkoj, ali mislim da nije dobro riješen cijeli taj problem u Hrvatskoj pa imamo situaciju gdje nismo riješili problem virusa jer i dalje imamo epidemiološke mjere, a s druge strane nismo riješili ni problem ekonomije."

O turizmu

Pribojava se da bi se situacija s turizmom mogla ponoviti ove godine.

"Kako smo mi uslužna ekonomija koja jako ovisi o tom sektoru, taj negativan efekt se multiplicira. Ono što smo imali prošle godine s turizmom, vjerojatno će se ponoviti i ove godine, a dvije godine zaredom pad od 50 posto ne može biti dobar ni za firme ni za potrošnju", smatra Vuković.

Mogu li u tome pomoći Europski fondovi?

Vuković je kazao da udruga Glas poduzetnika neprestano prikuplja dobre prakse iz Europe i predlaže ih vladi.

"U sklopu UGP-a imamo ekonomski savjet koji radi na tome da predloži optimalne politike kako da se sredstva iz EU distribuiraju kako bi bilo najefikasnije moguće. Treba ustanoviti konkretne kriterije za oporavak i subvencije da se dobije najbolji učinak. Izaći ćemo s tim uskoro, kroz najviše mjesec dana i predložiti vladi kako to treba raditi. I oko obnove Siska i Petrinje smo dali vladi dokument temeljen na primjerima izvana. Slijedimo najbolju praksu i dajemo prijedloge da se tako napravi u Hrvatskoj."

Članarina HGK

Vuković je za plaćanje članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori rekao da je to smjer parazitskog sustava.

"Došao je klimaks priče o HGK. To je prvi korak po nama. Poanta je što HGK radi za one koji plaćaju i koju korist imaju od toga. To je prvi simbolični korak u borbi protiv parafiskalnih nameta. To nam treba da zemlja krene u pravom smjeru, u smjeru reformi, a ne parazitskog sustava. Ovo su sve vatrogasne mjere, to neće Hrvatsku učiniti konkurentnom i stabilnijom. Očuvanje statusa quo nije put naprijed", naglasio je.

Pročitajte više