Vukovar: Koordinacija za ljudska prava o zlostavljanju djece

U Hrvatskoj ne postoji odgovarajuća i učinkovita pravna regulativa koja štiti zlostavljanu djecu, pa se tako događa da se zlostavljači nakon što kazneno ili prekršajno odgovaraju vraćaju obitelji i nastavljaju zlostavljati djecu, rečeno je na danas održanoj sjednici Koordinacije za ljudska prava Vukovarskosrijemske županije.

Po riječima predsjednika Udruge Hitne službe Hrvatske Danijela Šote najčešće fizički zlostavljana djeca su u dobi od 4 do 8 godine života, a posebice rizična skupina su djeca s poremećajem u razvoju.

Šota je iznio i podatak MUP-a prema kojemu je 1999. u Hrvatskoj bilo prijavljeno oko 400 slučajeva zlostavljanja djece. Mnogi slučajevi ostaju međutim neprijavljeni, a kako se ponašati u slučaju kada se primijeti da je neko dijete zlostavljano ponekad ne znaju niti osobe koje po stručnom opredjeljenju rade sa djecom, poput liječnika ili učitelja, upozorio je Šota.

Članovi Koordinacije za ljudska prava također su upoznati i s analizom evidentiranih etničkih sukoba na području Vukovarsko-srijemske županije.

Prema podacima Policijske uprave vukovarsko-srijemske koje je iznio član Koordinacije Luka Kalinić u 2003. na području te PU evidentirano je 40 etničkih sukoba, a u posljednjih sedam mjeseci 2002. godine 30.

Kalinić je kazao da se ne radi o težim incidentima, a većina njih se dogodila u mjestima u kojima mješovito žive Hrvati i Srbi.

Članovi Koordinacije raspravljali su i o skrbi o osobama treće životne dobi.

(Hina) xždra ydd

Pročitajte više