Vukovar- o obrazovanju manjina

U procesu obrazovanja u Hrvatskoj bitno je da nacionalne manjine sačuvaju tradiciju i nacionalni identitet, ali se istodobno mora postići da se kroz sustav obrazovanja manjine i većinski narod približavaju, izjavio je danas u Vukovaru voditelj ureda visokog komesara za nacionalne manjine OESSa, veleposlanik John de Fonblanque.

U izjavi novinarima, nakon razgovora s čelnicima grada Vukovara, s kojima je razgovarao o pitanjima obrazovanja nacionalnih manjina u Vukovaru, veleposlanik John de Fonblanque također je ocijenio kako je "na hrvatskoj Vladi da razmotri modele obrazovanja nacionalnih manjina te da u suradnji s roditeljima učenika odluči koji je model najprihvatljiviji za primjenu".

Gradonačelnik Vukovara Vladimir Štengl izjavio je kako većina Vukovaraca zagovara tzv. srednji model obrazovanja u Vukovaru koji je i u primjeni, a podrazumijeva podjelu učenika po razrednim odjeljenjima.

Prema podacima iz vukovarske gradske uprave, sedam vukovarskih osnovnih škola trenutačno pohađaju 2163 učenika raspoređena u 128 razrednih odjeljenja. Učenici u 81 razrednom odjeljenju nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku i pismu, dok se u 47 odjeljenja nastava održava na jezicima i pismu nacionalnih manjina.

U pet srednjoškolskih ustanova u Vukovaru u školskoj godini 2004./2005. upisano je 1669 učenika u 92 odjeljenja. Od ukupnog broja vukovarskih srednjoškolaca, na jezicima i pismu nacionalnih manjina u 56 razrednih odjeljenja školuje se 970 učenika.

Nastavu na hrvatskom jeziku i pismu pohađa 699 vukovarskih srednjoškolaca raspoređenih u 36 odjeljenja.

(Hina) xždr yvkn

Pročitajte više