Vukovar: parastos srpskim žrtvama rata u Hrvatskoj

U spomen na srpske žrtve rata od 1991. do 1995. u Hrvatskoj danas je na "srpskom vojničkom groblju" u Vukovaru služen parastos.

Zatim su polaganjem vijenaca počast srpskim žrtvama rata u Hrvatskoj odala izaslanstva Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Zajedničkog vijeća općina (ZVO) i srpskih stradalničkih udruga.

Predsjednik ZVO-a Jovan Ajduković u izjavi novinarima kazao je kako je "današnji dan u Vukovaru jednako tužan i za Srbe i za Hrvate".

Predstavnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru nisu danas sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. kao ni jedne godine do sada.

Po podatcima Dokumentarno-informativnog centra "Veritasa" iz Beograda 1991. te u vojno-redarstvenim akcijama "Bljesak" i "Oluja" nestalo je oko 2600 hrvatskih građana srpske nacionalnosti.

Komisija Savjeta ministara za nestale osobe Srbije i Crne Gore po međunarodnim kriterijima potražuje oko 1200 osoba srpske nacionalnosti nestalih u ratnim zbivanjima u Hrvatskoj.

Po podatcima Ureda za zatočene i nestale pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti procjenjuje se kako se nestalima u ratu u Hrvatskoj smatra oko tisuću osoba srpske nacionalnosti.

(Hina) xždra ydd

Pročitajte više