Vukovar: Počele 6. adventske svečanosti

U VUKOVARSKOM Gradskom muzeju počele su danas šeste adventske svečanosti, tradicionalna manifestacija "Vukovar ususret Božiću", koje se ove godine održavaju pod nazivom "Vukovar svijetli u obnovi Hrvatske".

Prvu svijeću na velikom adventskm vijencu u dvorcu Eltz večeras je upalio Vladimir Šteng, gradonačelnik Vukovara. Ovogodišnje svečanosti posvećene su obnovi Vukovara, posebno obnovi spomeničke baštine.

Ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić je istaknula da vukovarske adventske svečanosti postaju način na koji se povezuje cijela Hrvatska.

Paljenju prve adventske svijeće prethodila je svečanost otvorenja u crkvi sv. Filipa i Jakova, gdje su KUD-ovi Vukovarsko-srijemske županije prikazali običaje od adventa do Božića.

Božićne običaje su prikazale i skupine iz okolice Zagreba, Čučerja i Podravskih Sesveta, a nastupile su i klape Povljana i Novalija s otoka Paga. Nakon otvaranja svečanosti nastavljena je bakljada.

Svjetlosna povorka krenula je kroz središte Vukovara prema Gradskom muzeju, gdje je održan program dobrodošlice i prikazan drugi dio običaja vezan uz Božić.

Drugu adventsku svijeću upalit će restauratori i konzervatori, odnosno članovi stručne skupine za obnovu spomenika kulture u Vukovaru. Treća svijeća pripada velikanima hrvatskoga glumišta i upalit će je Anja Šovagović i Dragan Despot, dok četvrta svijeća pripada mladosti Vukovara, a upalit će je članovi Veslačkoga kluba Vukovar.

Organizator vukovarskih adventskih svečanosti su Gradski muzej Vukovar u suradnji s vukovarskim franjevačkim samostanom, a uz potporu Ministarstva kulture, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Pročitajte više