Vukovar: Predstavljena knjiga "U potrazi za istinom"

U Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru danas je predstavljena knjiga Mirka Kovačića "U potrazi za istinom martirij Hrvata u Vukovaru 1941.1945."L

Knjigu je autor posvetio stradalnicima iz svoje obitelji, djedu Stjepanu Kemenoviću, ocu Stanislavu i zetu Dragi Križanu, a napisana je za sve one koji u sebi, kako je rekao, nose patnju s nepoznatih gubilišta.

O knjizi su govorili recenzent dr. Vlado Horvat, urednik mr. Zlatko Virc i autor Mirko Kovačić.

Knjigu je Kovačić napisao nakon polustoljetne šutnje, ohrabren potrebom za istinom u kojoj je htio progovoriti o stradanjima vukovarskih Hrvata u Drugome svjetskom ratu, a posebice 12. travnja 1945., kada su u Vukovar ušli partizanski odredi i, kako je rekao, počinili najveća zlodjela.

Temelj knjige čine imena 385 ljudi, uglavnom žrtava lažnih optužaba, ljudske mržnje i osvete.

"Riječ je o našim očevima, braći i sestrama, prijateljima i sugrađanima koji ne smiju biti zaboravljeni jer daljnja šutnja prijeti da zauvijek nestanu iz sjećanja. Nadam se da će ova tragedija Vukovaraca na taj način dobiti svoje opravdano mjesto u cjelokupnom martiriju hrvatskog naroda u novijoj povijesti", rekao je Kovačić.

Urednik knjige Zlatko Virc istaknuo je da je prvotna namjera autora bila prikupiti podatke o stradanjima u Vukovaru nakon rata, 12. travnja 1945. No, rekao je Virc, pokazalo se da ima toliko žrtava koje su stradale u Drugome svjetskom ratu bez kojih prikaz stradanja Vukovaraca ne bi bio potpun.

Knjiga je podijeljena u pet cjelina: Vukovarske bartolomejske noći od 12. travnja 1945., kada su Hrvati odvedeni iz svojih domova i pogubljeni, Stradali do Bleiburga i na Križnom putu, Stradali na bojištima, ubijeni i umrli u logorima, Preživjeli sudionici Križnog puta i Osobe suđene na temelju lažnih optužaba.

Građu za knjigu, među ostalim, autor je prikupio u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu, Državnom arhivu u Osijeku i Bjelovaru i vukovarskome Gradskom muzeju.

Knjigu je izdao Ogranak Matice hrvatske iz Vukovara, čiji je to prvijenac nakon povratka iz progonstva.

Pozdravljajući nazočne, predsjednica Ogranka Matice hrvatske iz Vukovara Štefica Šarčević istaknula je da će godina 1945. Vukovarcima ostati "kao godina monstruoznih zločina i nepravdi".

Prije predstavljanja knjige u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru služena je misa zadušnica koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. Josip Mrzljak, čijeg je oca Vladimira 13. travnja 1945. iz obiteljske kuće u Vukovaru odvela Ozna, a poslije mu se gubi svaki trag.



(Hina) xjvrd ydd

Pročitajte više