Vukovar: Završen prosvjed radnika Borova, nastavak u četvrtak u Zagrebu

JUTROŠNJI mirni prosvjed oko dvjestotinjak radnika Borova okončan je iza devet sati dogovorom o nastavku prosvjeda u četvrtak, 20. ožujka ispred sjedišta Vlade na Markovom trgu u Zagrebu.

Branka Balić, predsjednica Stožera za zaštitu prava prognanih radnika Borova koji je organizator jutrošnjeg prosvjeda pred tvornicom, rekla je da će tražiti da ih u Zagrebu primi premijer Ivica Račan, kako bi ga upoznali sa zahtjevima 1746 prekobrojnih radnika Borova.

Od Uprave i vlasnika Borova - Hrvatskog fonda za privatizaciju radnici zahtijevaju isplatu otpremnina u iznosu od 3.000 kuna po godini radnog staža te kao najnoviji zahtjev ističu i isplatu neisplaćenih zaostalih minimalnih plaća.

"Ukoliko Račan ne nađe vremena da nas primi i sasluša, 24. ožujka krećemo u blokadu tvornice Borovo", poručila je Branka Balić u ime prosvjednika.

Pred prosvjednike je izašao predsjednik Uprave Borova Nino Bajza i zamolio ih za strpljenje rekavši kako se intenzivno radi na iznalaženju rješenja za isplatu njihovih otpremnina.

Predsjednica Stožera Branka Balić kaže kako bi prosvjednici vjerojatno pristali na nešto manji iznos otpremnine. "Međutim, nama nitko ništa ne nudi i bojimo se da od svega neće biti ništa", rekla je Balić.

Skupina od 1746 prekobrojnih radnika Borova dio je od oko 8000 radnika te tvrtke koji su se nakon srpske okupacije Vukovara tijekom 1991. i 1992. godine javili Upravi novoosnovanog Borova u progonstvu. Do sada je na različite načine zbrinuta većina radnika s tog popisa, a početkom ove godine otkaze je trebalo dobiti i posljednjih 1746 radnika.

Tražeći svoja prava, prekobrojni radnici Borova početkom veljače blokirali su ceste u mjestu Tovarnik na vinkovačkom području. Blokadu cesta u Tovarniku organizirali su Stožer za zaštitu prava prognanih radnika Borova i Zajednica povratnika Hrvatske, čiji je predsjednik Josip Kompanović jutros također prosvjedovao s radnicima ispred ulaza u tvornicu Borovo.

(Hina) žd jn

Pročitajte više