Vukovarci: Odroni nam uništavaju kuće, pada gomila zemlje i ljudske kosti

Screenshot: RTL

Stanovnici Vukovara koji žive uz brda suočeni su sa stalnim strahom i neizvjesnošću jer se gromade zemlje urušavaju na njihove domove i tako im ugrožavaju živote i rade veliku štetu.

Elizabeta Matković, jedna od Vukovarki koje su svjedočile ovoj opasnosti, opisala je za RTL Danas kako izgleda kada se zemlja uruši na kuću.

"Kuća se potresla, zamislite kad 100 kubika zemlje padne...", govori stanovnica Vukovara.

"U odronima padaju i ljudske kosti"

"Ne mogu ni zamisliti kakav je to strah kada takva količina zemlje sruši se s visine od 10 metara na kuću. U tom trenutku nisam znao je li susjeda u spavaćoj sobi, je li žena živa...", prepričava Miloš Nikić iz Vukovara za RTL Danas.

Lela Rapčak također je svjedočila odronima. Kaže da je to bilo kao potres i da je brdo doslovno prodrlo u kuću. "Srušio se prozor, cijela soba bila je prekrivena zemljom! Ne daj Bože da sam bila gore...", govori Vukovarka.

Odroni se događaju kada zemlju natopi kiša, a dodatnu opasnost predstavlja prolazak teških kamiona koji uzrokuju vibracije. Zlatko Kolar ukazuje na druge probleme s kojima se suočavaju u Vukovaru: "Imamo i obilaznicu koja prolazi ovdje, brdo se trese, naša kuća se treska, sve je popucalo, bojimo se." 

Na brdu je staro groblje pa u odronima, kažu Vukovarci, osim gomile zemlje, padaju i ljudske kosti. "Kosti pokojnika također su se dolje sručile, policija je izašla na očevid, uzela je kosti", govori Miloš.

Vukovarci od Grada traže izgradnju potpornog zida

Građani Vukovara koji su govorili za RTL Danas kažu da su njihove kuće legalne, da plaćaju komunalije te da žele normalno živjeti. Od Grada traže da se izgradi potporni zid koji bi ih štitio od odrona.

"Išli smo iz ulice kod gradonačelnika, ne samo sadašnjeg gradonačelnika. Išli smo i prijašnjim gradonačelnicima, ali nikada nije bilo novca i sredstava da bi se to ovdje uradilo", govori Ljiljana Vikić iz Vukovara.

"Grad Vukovar trenutno ima 5.5 kilometara područja gdje je hitno potrebno izgraditi potporne zidove, a sama izgradnja bi bila nekakvih 200 milijuna eura", rekao je Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Vukovara, 

Grad kaže da potporne zidove ne mogu izgraditi bez pomoći države. Stanovnici Vukovara vjeruju da će se rješenje pronaći na bilo kojoj razini pa da napokon mogu živjeti bez straha od odrona, izvještava RTL Danas.

Pročitajte više