Vukovarski bloger Damir Fintić neće iza rešetaka, no plijene mu imovinu

VUKOVARSKI bloger i novinar Damir Fintić čini se kako ipak neće ići u zatvor jer je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru DORH-u podnijelo prijedlog za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv te presude što znači da će se na taj slučaj primijeniti izmijenjeni Kazneni zakon po kojem za klevetu više nije moguće dobiti kaznu zatvora. Fintić će najvjerojatnije dobiti novčanu kaznu za ovo djelo koju će teško platiti pa će mu plijeniti imovinu.

Hrvatsko novinarsko društvo i Građanski odbor za ljudska prava danas su na novinskoj konferenciji prije saznanja o tome da Fintić neće u zatvor zbog klevete i uvrede, rekli kako je zastrašujuće i nedopustivo da se u Lijepoj našoj 2009. godine zbog pisane riječi može otići u zatvor.

Bloger Damir Fintić trebao se javiti u policiju zbog izdržavanja zatvorske kazne nakon što ga je za narušavanje ugleda i nanošenje duševne boli tužio bivši vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl.

Fintić sam niti riječju nije uvrijedio Štengla, ali je to preko njegovog bloga u komentarima učinila nepoznata osoba. Sud je Fintića proglasio krivim po povezanosti, a obitelj bivšeg gradonačelnika podigla je seriju tužbi protiv njega. 

Sud pljunuo na Ustav

Iz HND-a, u čijim su prostorijama održali konferenciju, poručuju kako je to "jedinstven slučaj kršenja medijskih sloboda". Dodali su kako je država Fintića bacila u dužničko ropstvo, a sud je pljunuo na Ustav RH.

Fintić, koji ovrhom isplaćuje 50.000 kuna zbog duševnih boli Štenglovoj obitelji, rekao je na konferenciji da se njegovim slučajem želi poslati poruku da je previše slobode na blogovima i da bi autocenzura bila valjana.

Fintić je dvaput kažnjen novčano, ali kako nije platio kazne, mora ići u zatvor dva puta po 20 dana. Kako se troškovi sudskog postupka ne mogu poput novčane kazne zamijeniti zatvorom, Fintiću plijene pokretnu imovinu.

Pročitajte više