Vuk Vuković: Uhljeb-poduzetnici godišnje izvuku najmanje 20 milijardi kuna

Foto: Index

EKONOMIST, analitičar, suvlasnik tvrtke za predviđanje političkih i ekonomskih trendova te član upravnog odbora udruge Glas poduzetnika, Vuk Vuković, gostovao je danas u Index studiju. S Vukovićem smo razgovarali o zahtjevima poduzetnika i mjerama koje vlada može učiniti da se olakša poslovanje u Hrvatskoj i preživi ova kriza.

Nema volje za dugoročne reforme

"Vlada nema volje za dugoročne reforme. Sve što radi je samo gašenje požara. Mi tražimo smanjenje PDV-a, što ministar financija odbija, fleksibilnije radno zakonodavstvo, ukidanje nekih nameta, jednostavnije otvaranje i zatvaranje tvrtki i naravno reformu pravosuđa. No, gotovo ništa nismo uspjeli dogovoriti. Posebno je bezobrazan bio ministar Tomislav Ćorić, njega poznajem još od fakulteta, ali tada nije bio ovako bahat. Na sastancima je odbijao sve naše prijedloge, ako bi ih uopće saslušao jer je cijelo vrijeme bio na mobitelu. Znam da ima svakakvih problema, ali ako mu je preteško, neka se ostavi ovoga posla", rekao je Vuk Vuković.

 

>> Vuk Vuković u Index studiju: Ćorić je na sastancima bio vrlo bezobrazan

Uhljeb-poduzetnici posluju samo s državom, na tržištu ne postoje

Jedan od prijedloga Glasa poduzetnika je i ukidanje obaveznog članstva u komorama. Zalažu se za dobrovoljno članstvo koje bi plaćali oni koji smatraju da im se isplati.

"Puno je takvih proračunskih parazita i pritom ne mislim samo na institucije, nego i na uhljeb-poduzetnike koji posluju isključivo s državom i na tržištu su potpuno nekonkurentni. Samo iz lokalnih proračuna oko 20 milijardi kuna godišnje se potroši na sumnjiv način plaćanjem takvim poduzetnicima", rekao je Vuković.

Novac iz EU je samo kredit

Vlada posljednjih mjeseci stalno naglašava kako smo od Europske unije dobili dvadesetak milijardi kuna za oporavak gospodarstva.

"Mora biti jasno da je to kredit kao i svaki drugi samo, što je bilo jeftinije da se zaduži cijela Europska unija nego svaka zemlja posebno, ali taj novac će se morati vratiti", rekao je Vuković.

Pročitajte više