Vulkan je erumpirao nakon gotovo stoljeća mirovanja. Ovo su snimke iz svemira

VISOK oblak pepela i dima u obliku gljive nedavno je izbačen iz vulkana Raikoke koji se smjestio na Kurilskim otocima u Tihom oceanu, smještenim između ruskog poluotoka Kamčatke i japanskog otoka Hokkaido. Erupciju je iskoristio astronaut na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) te je snimio spektakularnu erupciju odozgo, javlja Live Science.

Zabilježene aktivnosti Raikoke

Prva zabilježena aktivnost ovog vulkana se zbila 1778. godine, a nakon toga se ponovno aktivirao krajem lipnja 1924. godine. 

Prva snimka

Tijekom ove erupcije se na nadmorskoj visini od oko 13 kilometara oblikovao dug stupac vulkanskog oblaka. Budući da je astronautova fotografija snimljena pod kutom, a ne neposredno iznad vulkana, na snimci je vidljiva visina, obim i struktura pepela. Nevjerojatna slika prikazuje oblak dima u čijem su podnožju bijeli oblaci. Na dnu je vrlo vjerojatno kondenzirana vodena para u obliku tih oblaka, ili je pak riječ o uzdizanju prašine koja je posljedica interakcije između magme i morske vode jer je otok mali i magma vjerojatno ulazi u vodu, prema mišljenu Simona Carna, vulkanologa na Tehničkom Sveučilištu u Michiganu.  

Druga snimka

Druga snimka snimljena je satelitom 22. lipnja, a pokazuje koncentraciju pepela na zapadnom dijelu stvorenog oblaka, dok je vidljivo da olujni vjetrovi raspršuju njegov istočni dio. 

Pročitajte više