Vulkanska prašina i dalje stvara probleme: Aerodrom u Reykjaviku ostaje zatvoren

GLAVNI aerodrom na Islandu i danas je, drugi dan zaredom, zatvoren zbog oblaka prašine koji od 14. travnja izbacuje vulkan  Eyjafjallajökull. "Međunarodna zračna luka Keflvik u glavnome gradu Islanda, Reykjaviku, i danas će biti zatvorena", potvrdili su iz islandskoga ureda za civilno zrakoplovstvo.

Zbog vulkanske prašine koja je u zadnjih više od tjedan dana prouzročila kaos u europskom zrakoplovnom prometu, jučer je prvi put zatvorena i zračna luka na Islandu, prenosi AFP. Vulkanski pepeo se do danas proširio i na sjeverni dio otoka te zaprijetio i radu aerodroma Akureyri. To predstavlja dodatne teškoće za islandsku aviokompaniju Icelandair koja je svoju flotu preselila u škotski Glasgow, a putnike vozi baš s aerodroma Akureyri.

I aerodrom Akureyri je nekoliko sati tijekom noći bio zatvoren, ali je tijekom dana normaliziran njegov rad te su zrakoplovi slijetali i uzlijetali prema rasporedu.

Island dosad nije imao teškoća u zračnome prometu zbog vulkana, koji se nalazi 120 kilometara jugoistočno od Reykjavika, jer su vjetrovi vulkansku prašinu odnosili prema Europi. Vulkan Eyjafjallajökull je i dalje aktivan, ali izbacuje manje količine pepela.

Pročitajte više