Wall Street skliznuo s rekordnih razina, ali ovo se dogodilo samo jednom u 50 godina

Foto: EPA

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači oprezni uoči objave novog izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0,16 posto, na 39.069 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 5.069 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 15.976 bodova.

Nakon što su prošloga tjedna indeksi snažno porasli, zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, novi je tjedan počeo blagim padom cijena dionica.

Ovo se dogodilo samo jednom u 50 godina

S&P 500 indeks porastao je u 15 od posljednjih 17 tjedana, što se dogodilo još samo jednom u posljednjih 50 godina.

Tako dugi pozitivan trend zahvaljuje se špekulacijama da će američka središnja banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od ožujka.

Međutim, nakon što su nedavni podaci pokazali da je inflacija u SAD-u u siječnju neočekivano porasla, smanjenje kamata Feda u ožujku više se na tržištu ni ne spominje, a splasnuli su i izgledi za rez u svibnju.

Tako sada na tržištu prevladava mišljenje da će Fed početi smanjivati kamate na sjednici u lipnju.

Prošloga su tjedna špekulacije o kamatama bile u drugom planu jer je tržište pokretala euforija u vezi umjetne inteligencije, nakon što je proizvođač čipova Nvidia objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

No, tržište se posljednjih dana smirilo, a u fokusu su ponovno gospodarski pokazatelji koji bi mogli utjecati na očekivanja u vezi kamatnih stopa.

S najviše pažnje čeka se izvješće o indeksu cijena za osobnu potrošnju, koje Fed pažljivo prati, a koje će biti objavljeno u četvrtak.

Pokaže li se da inflacija ne popušta kako se procjenjuje, tržište bi se moglo naći pod pritiskom, s obzirom da su cijene dionica posljednjih mjeseci rasle gotovo neprestano.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 posto, na 7.684 boda, a pariški CAC 0,46 posto, na 7.929 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,02 posto, na 17.423 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.