Wall Street skliznuo s rekordnih razina, ali ovo se dogodilo samo jednom u 50 godina

Foto: EPA

Na Wall Streetu su Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači oprezni uoči objave novog izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta.

Dow Jones oslabio je 0,16 posto, na 39.069 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 5.069 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 15.976 bodova.

Nakon što su prošloga tjedna indeksi snažno porasli, zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, novi je tjedan počeo blagim padom cijena dionica.

Ovo se dogodilo samo jednom u 50 godina

S&P 500 indeks porastao je u 15 od posljednjih 17 tjedana, što se dogodilo još samo jednom u posljednjih 50 godina.

Tako dugi pozitivan trend zahvaljuje se špekulacijama da će američka središnja banka u ovoj godini agresivno smanjiti kamatne stope, počevši od ožujka.

Međutim, nakon što su nedavni podaci pokazali da je inflacija u SAD-u u siječnju neočekivano porasla, smanjenje kamata Feda u ožujku više se na tržištu ni ne spominje, a splasnuli su i izgledi za rez u svibnju.

Tako sada na tržištu prevladava mišljenje da će Fed početi smanjivati kamate na sjednici u lipnju.

Prošloga su tjedna špekulacije o kamatama bile u drugom planu jer je tržište pokretala euforija u vezi umjetne inteligencije, nakon što je proizvođač čipova Nvidia objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

No, tržište se posljednjih dana smirilo, a u fokusu su ponovno gospodarski pokazatelji koji bi mogli utjecati na očekivanja u vezi kamatnih stopa.

S najviše pažnje čeka se izvješće o indeksu cijena za osobnu potrošnju, koje Fed pažljivo prati, a koje će biti objavljeno u četvrtak.

Pokaže li se da inflacija ne popušta kako se procjenjuje, tržište bi se moglo naći pod pritiskom, s obzirom da su cijene dionica posljednjih mjeseci rasle gotovo neprestano.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,29 posto, na 7.684 boda, a pariški CAC 0,46 posto, na 7.929 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,02 posto, na 17.423 boda.

Pročitajte više