Washington Post: Ukrajina htjela izvesti masovne napade na Rusiju. SAD je spriječio

Foto: EPA

UKRAJINA je u proteklo vrijeme izvela niz ciljanih napada preko granice s Rusijom nakon što su obrambeni napori bili u fokusu od početka invazije. Washington Post je danas objavio zanimljivo izvješće o tome da je Kijev namjeravao pokrenuti svoj najodvažniji napad na ruski teritorij prije nego što ga je SAD odvratio od toga. 

Prema dokumentima u koje je uvid imao Washington Post, Ukrajina je planirala masovne udare duboko iza neprijateljskih linija na obljetnicu ruske invazije 24. veljače, uključujući i neki oblik napada na Moskvu. 

Post piše da je šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov rekao svojim časnicima da se pripreme za masovne napade 24. veljače sa svime što vojska ima. Međutim, Bijela kuća konstantno strahuje da bi napadi unutar Rusije mogli izazvati agresivan odgovor Kremlja. 

Post potom piše da je CIA objavila novo povjerljivo izvješće samo dva dana prije obljetnice u kojem stoji da je Ukrajina pristala, na zahtjev Washingtona, odgoditi masovne udare na Moskvu. U dokumentima se ne navodi tko je točno posredovao tome i zašto su Ukrajinci odlučili odustati od napada. 

Pročitajte više