Washington traži ukidanje Rezolucije o Kosovu

WASHINGTON i Bruxelles pripremaju različite scenarije raspleta odnosa Beograda i Prištine, za dan nakon što Međunarodni sud pravde u Haagu iznese mišljenje o kosovskoj nezavisnosti, piše srpski Blic.

I dok je plan Europske unije nedefiniran, usmjeren prije svega na pritisak na Srbiju da počne praktičnu suradnju s vlastima Kosova, Washington već skoro dva mjeseca priprema plan da od Beograda, u zamjenu za brži pristup EU i njenim fondovima, traži pristanak za ukidanje Rezolucije 1244 i učvršćivanje nezavisnosti Kosova, piše beogradski list.

Zeleno svjetlo Bijele kuće

Obrad Kesić, dobro obaviješten politički analitičar američke agencije "TSM Global"iz Washingtona, kaže da plan ima zeleno svjetlo Bijele kuće koja se direktno ne bavi Balkanom te da vašingtonska administracija očekuje da Beograd da pristanak na ukidanje Rezolucije 1244 odmah nakon iznošenja mišljenja suda.

"U novu rezoluciju UN-a, za koju se zalaže Washington, trebao bi biti ugrađen dio mišljenja Međunarodnog suda pravde na koji bi se u Rezoluciji pozivalo i ona bi bila ključ za daljnje učvršćivanje neovisnosti Kosova. Novost je što bi bilo ograničavanje njenog trajanja, jer bi za razliku od Rezolucije 1244 koja se automatski produžava i može se ukinuti samo glasanjem u UN-u, nova rezolucija bila produžena samo ukoliko se za nju glasa, dakle, upravo suprotno", objašnjava Kesić.

Neformalni pregovori već su počeli

Tehnički, neformalni pregovori Beograda i Prištine već su počeli. U posljednjih mjesec-dva održano je nekoliko neformalnih susreta između predstavnika Beograda i Prištine u kojima su sudjelovali predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Srbije, MUP i ured predsjednika Borisa Tadića, doznaje Blic iz diplomatskih izvora u Washingtonu. "Očekivanja Washingtona i Beograda su suprotstavljena i dok SAD želi da Kosovo postane član UN-a, Srbija hoće pregovore o granicama, za što još nema sluha.

Također, Vlada u Beogradu nije dovoljno jaka da bi u javnost izašla s viješću da pregovara o podjeli, a slično je i s Vladom u Prištini. Mada Hashim Thaqi šalje signale kako je spreman na tajne pregovore, s tim da se pitanje statusa ostavi sa strani, odustat će ukoliko ga Ramuš Haradinaj napadne za "prodaju Kosova", dodaje Kesić.

Pročitajte više