Washington tražio sastanak američkog i kineskog ministra obrane. Kina ih odbila

Foto: EPA

KINA je odbila zahtjev SAD-a za sastankom ministara obrane na godišnjem sigurnosnom forumu u Singapuru ovog vikenda, izvijestili su mediji u utorak. "Kina nas je obavijestila da je odbila naš poziv početkom svibnja da se ministar Austin sastane s kineskim ministrom nacionalne obrane Lijem Shangfuom u Singapuru", rekao je Pentagon u izjavi za Wall Street Journal.

Pentagon je rekao da vjeruje u otvorenu komunikaciju "kako bi se osiguralo da konkurencija ne prijeđe u sukob". Prošli tjedan, glasnogovornik Bijele kuće John Kirby rekao je da je Ministarstvo obrane razgovaralo o pokretanju razgovora između Lloyda Austina i njegovog kineskog kolege, koji je u ožujku imenovan ministrom obrane.

"Ovo ne sluti na dobro"

Izgledi za njihov sastanak pomno su se pratili s obzirom na regionalne sigurnosne napetosti i trgovinske sporove koji su izbacili iz kolosijeka planove o ponovnom zatopljavanju odnosa dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Prošlog su tjedna američka ministrica trgovine Gina Raimondo i kineski ministar trgovine Wang Wentao razmijenili stavove o trgovinskoj, investicijskoj i izvoznoj politici na sastanku u Washingtonu koji je označio prvu razmjenu mišljenja na razini američko-kineske vlade u nekoliko mjeseci.

Sigurnosni analitičar iz Singapura Ian Storey rekao je da ova odluka Kine ne sluti na dobro. "U vrijeme rastućih američko-kineskih napetosti, odbijanje generala Lija da se sastane sa svojim američkim kolegom dodatno će istrošiti regionalne živce", rekao je Storey. 

Li pod sankcijama SAD-a

Austin i Li bit će u Singapuru kako bi prisustvovali godišnjem Shangri-la dijalogu koji počinje u petak, neformalnom okupljanju dužnosnika obrane i analitičara. Očekuje se da će obojica održati bilateralne sastanke s kolegama iz cijele regije.

Kineski dužnosnici tek trebaju objasniti Lijev potez, ali neki sigurnosni analitičari kažu da je mogući razlog ljutnja Pekinga na američke sankcije protiv njega.

Li, za kojeg stručnjaci za sigurnost kažu da je veteran napora modernizacije Narodne oslobodilačke vojske, pod sankcijama je SAD-a od 2018. zbog kupnje borbenih zrakoplova i opreme od glavnog ruskog izvoznika oružja, Rosoboronexporta. Li je član Središnjeg vojnog povjerenstva, najvišeg obrambenog tijela Kine kojim zapovijeda predsjednik Xi Jinping.

Pročitajte više