KORONAVIRUS

WHO: Cijepljenje u azijsko-pacifičkoj regiji očekuje se tek sredinom iduće godine

Foto: EPA

AZIJSKO-PACIFIČKA regija bi cjepivo protiv covida-19 mogla dobiti tek sredinom sljedeće godine i zato treba nastaviti provoditi mjere zaštite, priopćila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U početku će biti dostupan samo ograničen broj cjepiva i većina zemalja u azijsko-pacifičkoj regiji mogla bi pristup cjepivu dobiti tek sredinom 2021. godine, rekao je direktor WHO-a za regiju zapadnog Pacifika Takeshi Kasai.

"Vijesti o početku cijepljenja u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama vrlo su obećavajuće", izjavio je Kasai na online tiskovnoj konferenciji iz regionalnog sjedišta WHO-a u Manili.

"Ali ta cjepiva nisu čarobno rješenje koje će okončati pandemiju u bliskoj budućnosti", istaknuo je.

"Razvoj sigurnih i učinkovitih cjepiva je jedna stvar. Druga stvar je njihova proizvodnja u odgovarajućim količinama i dostavljanje svima kojima su potrebne", dodao je on

"To znači da se, iako smo svi umorni od ove pandemije, moramo nastaviti pridržavati mjera i ponašanja koji štite ne samo nas nego i one oko nas."

Kasai je posebice pozvao na oprez "mlađe, društveno aktivnije ljude, možda one mlađe od 40", dok se regija priprema za obilježavanje Božića i Nove godine.

On je apelirao na mlade ljude da se sjete da bi mogli nesvjesno prenijeti virus svojim roditeljima, bakama i djedovima, susjedima i prijateljima koji možda imaju komorbiditete, a time i veći rizik od razvoja težeg oblika covida-19.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više