WHO I SVJETSKA BANKA OBJAVILE IZVJEŠĆE O PREVENCIJI OZLJEDA U PROMETU

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetska banka u srijedu su, u povodu Svjetskoga dana zdravlja posvećenog sigurnosti na cestama, objavile zajedničko izvješće u kojemu preporučuju mjere za povećanje sigurnosti na cestama i sprječavanje smrti i ozljeda u prometnim nesrećama.

"Tisuće ljudi u cijelome svijetu svakodnevno umiru na cestama. Ne govorimo o slučajnim događajima ili 'nezgodama' nego o sudarima. Opasnosti se mogu predvidjeti pa tako i spriječiti", rekao je glavni direktor WHO-a Lee Jong-wook.

WHO i Svjetska banka u Svjetskom izvješću o prevenciji ozljeda u prometu upozoravaju na razmjere tog sve većeg problema svjetskoga javnog zdravstva te navode rizične faktore koji dovode do prometnih nesreća i djelotvorne načine sprječavanja nesreća.

Sve veća nesigurnost na cestama neprihvatljiva je, a ozljede u prometu uglavnom bi se mogle izbjeći, ističe se u izvješću.

U prometnim nesrećama u svijetu svake godine pogine 1,2 milijuna ljudi, ozlijeđene su još stotine tisuća, a mnogi ostaju doživotni invalidi.

Ne provedu li se preventivne mjere, stopa nesreća u sljedećih 20 godina mogla bi se povećati za 65 posto.

U 2002. godini, u dobnoj skupini od 5 do 29 godina prometne nesreće bile su drugi uzrok smrti, dok su u dobnoj skupini od 30 do 44 godine bile na trećem mjestu, iza AIDS-a i tuberkuloze, upozorava WHO. Za sve dobne skupine, prometne su nesreće jedanaesti uzrok smrti, odmah ispod malarije i raka dišnih puteva.

Svjetska banka ističe da prometne nesreće smanjuju bruto domaći proizvod za jedan do dva postotna boda na godinu.

Problem je najveći u siromašnim i srednje bogatim zemljama - a posebno u Kini i Africi - gdje bi se do 2020. broj poginulih u prometnim nesrećama mogao povećati za 80 posto. U zemljama u razvoju troškovi liječenja ozlijeđenih u prometnim nesrećama penju se na 65 milijardi dolara na godinu.

(Hina) xdgk ydv

Pročitajte više