WHO: Omikron je i dalje prijetnja u istočnoj Europi, nije vrijeme za ukidanje mjera

Foto: EPA

NOVI VAL omikron varijante koronavirusa širi se prema istoku Europe, rekla je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u utorak pozivajući vlade da pojačaju programe cijepljenja i druge mjere. U protekla dva tjedna, broj zaraženih više je nego udvostručen u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Rusiji i Ukrajini, upozorio je regionalni direktor Hans Kluge u izjavi.

Te je komentare iznio u razdoblju kad je nekoliko europskih država, uključujući Češku i Poljsku, najavilo da će ukinuti covid-mjere bude li i dalje padao broj zaraženih. WHO je međutim naglasio da su mjere poput brzog testiranja i nošenja maski kontinuirano potrebne te dodao da je dosad na europskom prostoru registrirano više od 165 milijuna zaraženih covidom, uz 25.000 smrtnih slučajeva protekli tjedan.

"Nije trenutak da se ukidaju mjere"

"Suočeni s plimnim valom omikrona, i s deltom koja i dalje kruži na istoku, ova zabrinjavajuća situacija nije trenutak da se ukidaju mjere za koje znamo da djeluju u smanjenju širenja covida-19", upozorava Kluge.

On je pozvao vlade da ispitaju koji su lokalni razlozi niskih stopa cijepljenja. Protiv covida-19 potpuno je cijepljeno manje od 40 posto starijih od 60 godina u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kirgistanu, Ukrajini i Uzbekistanu.

Pročitajte više