WHO upozorava: U tijeku najgora epidemija ospica u posljednjih 13 godina

Foto: Epa

EPIDEMIJE ospica prisutne su po cijelome svijetu i nastavljaju se širiti, stoji u novom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

U prvih šest mjeseci ove godine prijavljeno je najviše slučajeva oboljenja od te bolesti u posljednjih 13 godina i gotovo tri puta više slučajeva zaraze nego u isto ovo vrijeme prošle godine. Osim što ospice ugrožavaju zdravlje i živote mnogih ljudi, one su i snažan teret za zdravstveni sustav.

Zabrinjavajuće stanje u SAD-u

U Sjedinjenim Državama zabilježen je najveći broj slučajeva ospica u posljednjih 25 godina. U europskoj regiji, u prvih šest mjeseci ove godine, registrirano je blizu 90.000 slučajeva zaraze tom virusnom bolesti, što premašuje brojku koja je zabilježena za cijelu 2018. godinu kada su od ospica u Europi oboljele 84.462 osobe.

Razlog povećanja broja oboljelih je niža procijepljenost, a razlozi zbog kojih se to događa su različiti od države do države. Negdje se radi o nedostatku pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj skrbi ili uslugama cijepljenja, negdje o sukobima unutar zemlje, a negdje o dezinformacijama glede cjepiva ili slaboj upućenosti o važnosti visoke procijepljenosti.

Najveći broj slučajeva u Kongu, Ukrajini i na Madagaskaru

U Demokratskoj Republici Kongo, Madagaskaru i Ukrajini zabilježen je najveći broj slučajeva u ovoj godini. Međutim, na Madagaskaru se u posljednjih nekoliko mjeseci broj zaraženih drastično smanjio zbog vladine kampanje o potrebi cijepljenja protiv ospica.  

Velike epidemije te virusne bolesti registrirane su i u Angoli, Kamerunu, Čadu, Kazahstanu, Nigeriji, Filipinima, Južnom Sudanu, Sudanu i Tajlandu.

Bolest koja se može spriječiti

Ospice su bolest koju se gotovo u cijelosti moguće spriječiti s dvije doze cjepiva. Kako bi se osigurala zaštita od epidemije, odnosno od širenja te bolesti, potrebna je visoka procijepljenost (95%) na nacionalnoj razini.

Prema podacima WHO-a i UNICEF-a objavljenima u srpnju 2019. godine, 86% djece primilo je prvu dozu cjepiva protiv ospica, a 69% drugu. To znači da oko 20 milijuna djece u 2018. godini nije dobilo cjepivo protiv ospica putem rutinskih programa cijepljenja. Nadalje, 23 zemlje još nisu uvele drugu dozu cjepiva protiv ospica u svoj nacionalni program cijepljenja.

Simptomi i nuspojave

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koju uzrokuje virus morbila. Nakon prosječne inkubacije od 10 do 12 dana, prvo se javlja povišena tjelesna temperatura, zatim curenje iz nosa, suhi kašalj te crvenilo i suzenje očiju. Također, pojavljuju se karakteristične Koplikove pjege (sitna bijela zrnca) na sluznici usne šupljine s unutrašnje strane obraza, piše Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Nakon par dana, javlja se specifičan osip po koži, najprije iza ušiju i po licu, koji se postupno širi od glave, preko trupa do ekstremiteta, a koji traje 4-5 dana.

Oko 17% oboljelih ima komplikacije kao što su upala uha, upala pluća, febrilne konvulzije (grčenje uslijed visoke temperature), proljev ili upalu mozga (encefalitis). Najčešća komplikacija, upala pluća, javlja se u oko 6 do 13% oboljelih i vodeći je uzrok smrtnosti od ospica.

Prema posljednjim podacima, piše Zavod za javno zdravstvo, u Europskoj se uniji godišnje registrira 1 umrli na tisuću oboljelih od ospica. U najvećem riziku od komplikacija i smrti su mala djeca do 2 godine, trudnice te osobe s oštećenim imunološkim sustavom.

Pročitajte više