WikiLeaks: Španjolski desničari davali novac udruzi Željke Markić i njenim ljudima

Foto: Patrik Maček / Pixsell, Index

WIKILEAKS je objavio 17 tisuća dokumenata koji pripadaju desničarskim udrugama iz Španjolske, HazteOiru i CitizenGO-u, pod zajedničkim naslovom Mreža netolerancije (The Intolerance Network), iz kojih je razvidno kako se ove dvije udruge bave lobiranjem diljem svijeta, i to na vrlo visokoj razini s vrlo razgranatom mrežom, sve kako bi mobilizirale istomišljenike da se spriječi bilo kakav napredak u promoviranju LGBTQ prava, sekularizacije te borbe za reproduktivna prava. 

Wikileaks je objavio dokumente u suradnji medijima, s njemačkim Tazom, talijanskim Il Fatto Quotidianom, meksičkom Contralíneaom te španjolskim Publicom, a objavljeni su samo oni dokumenti za koje je ocijenjeno da javnost ima pravo znati te je izuzeta privatna korespondencija.

Wikileaks je objavio dokumente u suradnji s četiri medija 

Financiranje udruge U ime obitelji

Dokumenti predstavljaju propagandni materijal CitizenGO-a prema partnerima u cijelom svijetu, interne upute o tome kako upravljati štetnim informacijama, razne Powerpoint prezentacije, a tu su i pisma upućena međunarodnim partnerima, ali i financijske transakcije prema partnerima u svijetu.

U dokumentima se spominje Hrvatska u više navrata i iz njih je vidljivo kako je ova španjolska udruga posebno provjeravala hrvatski porezni sustav kako bi mogla financirati udruge i pojedince u našoj zemlji. Prije svega to se odnosi na udrugu U ime obitelji, predvodnicu dvaju referenduma.

Dio transakcija iz 2015. godine koje je objavio Wikileaks

U dokumentima je tako vidljiv niz financijskih transakcija prema udruzi U ime obitelji, a osim Željke Markić spominju se i druga poznata politička imena u Hrvatskoj, poput europarlamentarca Karla Reslera ili Nikoline Čorak iz Ministarstva branitelja te Vice Batarela, koji su pohodili njihove konferencije i summite. U jednoj od brošura CitizenGO-a iz 2013. godine spominje se i trošak od 17.675 dolara za menadžera kampanje u Hrvatskoj. Upravo u to vrijeme održan je i tzv. referendum o braku. 

CitizenGO: To je klevetnička kampanja

Zatražili smo odgovore od udruge U ime obitelji vezano za detalje iz dokumenata koje je objavio Wikileaks, koji se tiču financiranja udruge, no Željka Markić nije nam htjela otkriti koliko je točno njena udruga dobila novca od ovog stranog udruženja. Tvrdi i da nije upoznata sa sadržajem "ukradenih i proizvedenih dokumenata" koje je objavio Wikileaks. 

Kontaktirali smo i Ignacija Arsuagu, izvršnog direktora CitizenGO-a, koji kaže, između ostalog, da je riječ o dokumentima povezanim s hakerskim napadom iz 2017. godine te da je Wikileaksovo objavljivanje tih ukradenih dokumenata, kao i tekstovi koji proizlaze iz korištenja tih istih dokumenata, "dio klevetničke kampanje protiv svih koji se zalažu za zaštitu prava na život, zaštitu obitelji i za kršćane u cijelom svijetu". No krenimo redom. 

Ultrakatolička platforma

Materijali koje je objavio Wikileaks pripadaju organizacijama CitizenGO i HazteOir. Posljednju je 2001. osnovao Ignacio Arsuaga Rato, inače blizak prijatelj vođe desničarske španjolske stranke Vox, Santiaga Abascala, te je u rodu s konzervativnim političarom Rodrigom Ratom, objavio je španjolski Publico u suradnji s Wikileaksom. Kako pojašnjavaju, CitizenGO je internacionalna platforma nastala 2013. godine, koju je također inicirao Arsuaga, a proširila se na 50 zemalja sa stalnim sjedištima u 15 gradova. 

Već ranije se pisalo o platformi CitizenGO, koja je prvotno postala poznata po koordiniranju masovnih online peticija poput onih protiv prava transrodnih osoba te posebno protiv prava na pobačaj i općenito protiv ljudskih prava. 

Temeljem analize 17 tisuća dokumenata koji se tiču organizacije te posebno financiranja ove dvije organizacije, španjolski novinari zaključuju kako nema sumnje da su doprinosi multimilijunaša u blagajni CitizenGO-a uspjeli pretvoriti ovu ultrakatoličku platformu u međunarodni motor za promicanje krajnje desnih stranaka i organizacija, s obzirom na njezino brzo širenje i konsolidaciju u 50 zemalja. Tako se spominju odnosi s euroskeptičnom desnicom te izravan kontakt s Marine Le Pen, Geertom Wildersom i Frauke Petry, čelnicima moćnih europskih stranaka.

Uvezena konzervativna revolucija? 

Publico je posebno obradio jedan dokument iz kojeg je razvidno da je Arsuaga, izvršni direktor CitizenGO-a, tražio novac od ruskog oligarha Konstantina Malofejeva, i to 100.000 eura. Riječ je o osnivaču fonda rizičnog kapitala i investicijske banke Marshall Capital te predsjedniku Tsargrada, opskurnog think tanka ekstremne desnice koji održava kontakte s ultrareligioznim EU lobijima. Ovaj think tank angažirao je i 2014. godine producenta Fox Newsa Jacka Hanicka da osnuje Tsargrad TV, kanal ortodoksnih fundamentalista koji veliča rusku crkvu i Vladimira Putina i kojem je, zbog sadržaja,  blokiran YouTube kanal. 

CitizenGO već godinama je prisutan u Hrvatskoj, a preko te platforme pokrenuto je niz peticija kao što su: NE obaveznom programu LGBT indoktrinacije, Povucite neukusnu kampanju neprimjerenu za Hrvatsko narodno kazalište, Pravo na život nije pravo na ubojstvo druge ljudske osobe, Hrvatska treba ljude koji vjeruju u sebe, u brak, u obitelji!, NE operaciji promjene spolnih obilježja na teret HZZO-a, Ne ideološkoj konvenciji Vijeća Europe, NE uvođenju materijala koji promiču homoseksualni stil života u naše škole!, Ne Frljićevom širenju mržnje javnim novcem, Revidirajte lektiru, izbacite pedofiliju i perverzije, ZLOUPOTREBA UMJETNOSTI: Obeščašćivanje sakralnih objekata i vrijeđanje vjernika, TOMATO: povuci vulgarnu kampanju "Liži si macu", STOP ISTANBULSKA KONVENCIJA, Ne želimo predstavljanje LGBT slikovnice u sisačkoj gradskoj knjižnici! i druge. 

U velikom broju dokumenata koje je objavio Wikileaks vezano za CitizenGO spominje se udruga U ime obitelji te posebno njeni čelnici Željka Markić, Ivan Munjin i Ana Marija Marković. Razvidno je kako su često na njihovim konferencijama, summitima i panelima, što i nije previše čudno s obzirom na to da je već odavno dokazana veza između ovih španjolskih konzervativaca i hrvatskih predvodnika tzv. konzervativne revolucije.   

Uplate prema udruzi U ime obitelji i pojedincima

Vidljive su i navodne uplate prema tadašnjim članovima U ime obitelji i to u manjim iznosima prema Munjini i Marković. Marković je, podsjetimo, pokrenula peticiju kojom želi izboriti pravo na zabranu iznajmljivanja apartmana gay osobama, i to upravo preko platforme CitizenGO. 

Iz dva dokumenta vidljive su transakcije s računa u dijelu 2015. godine, gdje su opet vidljive manje uplate prema samoj udruzi U ime obitelji. Također je vidljiv dokument na četiri stranice, Country Profile Croatia, u kojem se analizira porezni sustav u našoj zemlji, posebno u dijelu donacija udrugama. Odnosno analizira se koji je dio oporeziv i kako je moguće donirati na legalan način. 

Posebno je zanimljiv dokument iz lipnja 2013. godine, Plan de crecimiento Nuevos idiomas, nuevos servicios, koji u naravi predstavlja Powerpoint prezentaciju rasta, odnosno širenja, udruge CitizenGO na nova područja. U tom dokumentu stoji kako se kampanju u Hrvatskoj misli izdvojiti 17.675 američkih dolara. Dokument je zanimljiv jer je riječ o 2013. godini, kada je organiziran Referendum o ustavnoj definiciji braka u Hrvatskoj.

Od udruge CitizenGO tražili smo da nam pojasne u kakvoj su točno vezi s udrugom U ime obitelji i kako je došlo do financiranja te udruge. Zatražili smo i točan iznos koliko je do sada ta španjolska udruga donirala udruzi U ime obitelji, kao i koji je točno interes ove organizacije stacionirane u Španjolskoj da financira nevladine organizacije u Hrvatskoj.Naime, dokumenti pokazuju samo dio financija u određenom razdoblju no nas je zanimala službena evidencija. No, od izvršnog direktora CitizenGO-a Ignacija Arsuage nismo dobili odgovore na konkretna pitanja. 

CitizenGO: Ne objavljujte dokumente

Naime, Arsuaga u svom odgovoru Indexu kaže da je 5. kolovoza 2021. Wikileaks objavio 17.000 dokumenata koje je skupina kriminalaca (hakera) ukrala s njegova računala 2017. godine. 

"Prije nekoliko dana tih 17.000 dokumenata podijeljeno je s četiri online medija: njemačkim TAZ-om, talijanskim Il Fatto Quotidianom, meksičkom Contralíneaom i španjolskim Públicom. Ovi mediji objavili su tekstove koji sadrže podatke iz ukradenih dokumenata koje je objavio Wikileaks", stoji u odgovoru koji smo dobili od CitizenGO-a. Arsuaga citira i odluke španjolskog suda prema kojima bi prikupljanje i širenje hakiranih dokumenata i/ili njihovog sadržaja mogli biti zločin prema nekoliko članaka španjolskog Kaznenog zakona. 

"Stoga vas pozivamo da se suzdržite od korištenja ili širenja informacija koje proizlaze iz hakiranih dokumenata koje Wikileaks sad objavljuje jer bi njihovo širenje, nakon što ste saznali za njihovo kriminalno podrijetlo, moglo predstavljati pravni prekršaj s vaše strane. Također, izvor informacija koji ste koristili nije pouzdan jer, iako ima mnogo ukradenih podataka (stoga ih nije bilo moguće sve pregledati), HazteOir.org i CitizenGO svjesni su izmjena nekih sadržaja i njihovog izvlačenja iz konteksta", stoji u odgovoru koji smo dobili te se naglašava da su dosadašnji članci o tim dokumentima "klevetnički, difamirajući i zlonamjerni". 

"Klevetnička kampanja"

"Hakerski napad 2017., Wikileaksovo objavljivanje ukradenih dokumenata 2021. godine i gore navedeni tekstovi dio su klevetničke kampanje protiv svih koji se zalažu za zaštitu prava na život, zaštitu obitelji i za kršćane u cijelom svijetu. Osuđujemo vaše nezakonite radnje i vaše napade na slobodu govora. Zbog toga tražimo od vas da uklonite/povučete sa svoje web stranice sve tekstove koji se odnose na sadržaj hakiranih dokumenata (koje je objavio Wikileaks)", stoji u odgovoru koji smo dobili, u kojem se na kraju navodi da će se u slučaju objave članka razmotriti "mogućnosti pokretanja odgovarajućih pravnih radnji". 

Podsjetimo, naša pitanja udruzi CitizenGO bila su vezana uz suradnju i financiranje udruge U ime obitelji. 

Kontaktirali smo, naravno, i udrugu koju vodi Željka Markić, a zanimala su nas također konkretna pitanja, od toga koliko je udruga CitizenGO do sada uplatila sredstava udruzi U ime obitelji i u kojem razdoblju pa do toga je li novac ove strane udruge korišten u kampanji pripreme dva referenduma. No konkretnih odgovora ponovno nije bilo. 

U ime obitelji o svemu osim o iznosima donacija

"Mogu potvrditi da U ime obitelji cijeni doprinos međunarodne organizacije CitizenGO demokraciji kroz uključivanje velikog broja građana u važna pitanja poput zaštite prava nerođenog djeteta na život, promicanje braka kao zajednice žene i muškarca, raskrinkavanje nebuloza rodne ideologije i dr. Još Vam jednom potvrđujem da su referendum o braku održan 2013. na kojem je više od milijun hrvatskih birača svojim glasom osiguralo ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca, baš kao i dva referendumska izjašnjavanja o demokratizaciji izbornog sustava u kojima je sudjelovalo više stotina tisuća hrvatskih građana – 2014. i 2018. g. – financirani donacijama i volontiranjem hrvatskih građana, udruga i pravnih osoba", stoji u dijelu odgovora koji potpisuje Markić. 

U odgovoru piše kako nisu upoznati "sa sadržajem ukradenih i proizvedenih dokumenata čijih 17.000 stranica spominjete".

"Udruga U ime obitelji svoje aktivnosti najvećim dijelom financira donacijama hrvatskih građana, a donacije/projekti vezani za inozemstvo u rasponu su od 0 do 10-15% posto godišnjih prihoda udruge, ovisno o naravi aktivnosti", stoji u dijelu odgovora. Odgovor na naše pitanje o novcu koji je stizao iz Španjolske sadrži i mišljenje ove udruge, u kojem stoji da je utjecaj Soroša i Otvorenog društva na lijeve udruge i političke stranke poguban za hrvatsku demokraciju te se zalažu za potpuno prekidanje financiranja svih nevladinih udruga u Hrvatskoj inozemnim donacijama (! op.a).  

Pročitajte više