"Wir bitten die Burger, die Fenster zu...". Ovo je bio alert za požar u Osijeku

Zbog velikog požara u osječkoj tvrtki "Drava International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu i dima koji se širi, Sustav uznemiravanja Civilne zaštite - SRUK poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka da zatvore prozore i da se ne preporučuje zadržavanje na otvorenom.

"Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu", stoji u SMS-poruci SRUK-a koja je stigla građanima jutros.

Prvo je odaslano upozorenje, a potom je stigao i SMS. No dio građana nam javlja da je tu prvu poruku dobio na njemačkom jeziku.

"Wir bitten die Burger, die Fenster zu schliessen und nicht nach draussen zu gehen, es sei denn, dies ist aufgrund der moglichen schadlichen Auswirkungen von Gasen aufgrund des Plastikbrands in Brijesto erforderlich", stajalo je u upozorenju što se na hrvatskom prevodi:

"Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova od požara plastike u Brijestu."

Upozorenje je odvojeno od SMS-a i u testnoj je fazi

Neslužbeno doznajemo da se upozorenje koje su građani dobili emitira odvojeno od SMS-a te da je to još uvijek u testnoj fazi.

Pitali smo Ravnateljstvo civilne zaštite da nam konkretno objasni zašto je upozorenje stiglo na njemačkom jeziku te hoće li se to promijeniti.

Odgovorilo nam Ministarstvo

"Putem Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK poruke se šalju svim korisnicima mobitela na određenom području, uključujući i strane korisnike.

Tako je danas, putem sustava SRUUK, telekom operaterima upućeno na slanje 102 302 poruke, od čega je 92 409 hrvatskih korisnika, a ostalo su strani korisnici.

Svim stranim korisnicima poruka je poslana na engleskom jeziku, osim njemačkih i austrijskih korisnika kojima je poruka poslana na njemačkom jeziku.

Također, prikaz poruke ovisi o mobilnom uređaju odnosno o njegovim postavkama jezika, a ujedno i tvorničkim postavkama (firmware) koje ovise za koje tržište je isti bio namijenjen iako je možda kupljen u Hrvatskoj. Budući da uređaj zaprimi sve poruke, prvo prikazuje onu poruku na onom jeziku kakve su postavke jezika uređaja (npr. njemačke postavke – prikaže njemačku poruku) te onda prikaže i glavnu poruku na hrvatskom jeziku.

Ako je uređaj postavljen na jezik na kojem nije poslana poruka (npr. mađarski) onda će prikazati samo hrvatsku poruku", kazali su nam iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Pročitajte više