Wunenburger na javnoj tribini u Rijeci

Veleposlanik Europske komisije Jacques Wunenburger boravio je četvrtak u Rijeci povodom održavanja Europskog tjedna u ovome gradu te je ovom prigodom sudjelovao na javnoj tribini s temom "Europska Unija i Hrvatska".

Wunenburger je u svom uvodnom predavanju kazao da tvrdnje koje se povremeno pojavljuju da postoje i drugi zahtjevi EU Hrvatskoj prije početka pregovora o priključenju osim onih vezanih uz odbjeglog generala Antu Gotovinu nisu točni. Rekao je da je pogrešna tvrdnja da je Hrvatska talac jednog čovjeka već da je riječ o pitanju pravne države što je temeljna vrijednost EU.

Naveo je da se u Hrvatskoj ponekad potcjenjuje ustrajnost EU u njenim zahtjevima te da i vladini dužnosnici ponekad očekuju da će EU biti fleksibilna. Wunenburger je odbacio tu mogućnost navevši da postoje dvije mogućnosti da Hrvatska ispuni zahtjeve EU. To su, naveo je, pojavljivanje Ante Gotovine, njegovo uhićenje i proslijeđivanje haaškom sudu ili provedba predstavljenog akcijskog plana vezanog uz ovaj slučaj te očekivanje narednog izvješća tužiteljice ICTY-ja Carle del Ponte 30. lipnja.

Wunenburger je kazao da ne zna kada će pregovori EU i Hrvatske početi ali da njihovo eventualno odgađanje ne bi bila tragedija spomenuvši da su pregovori sa Slovačkom odgađani dvije godine.

Jacques Wunenburger prije početka javne tribine posjetio je u pratnji primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine informativni štand na Korzu na kojem se građanima dijeli informativni i promotivni materijal vezan uz priključenje Hrvatske EU.

(Hina) xdsil ydd

Pročitajte više