WWF upozorava na pokolj dupina u Mediteranu

ILEGALNE mreže potegače koje bacaju marokanski, francuski i talijanski ribari ubijaju tisuće dupina u Mediteranu svake godine unatoč tome što je EU zabranio tu ribarsku praksu, priopćila je skupina za zaštitu okoliša WWF.

Procjenjuje se da se od 3 do 4 tisuće dupina godišnje izlovi u Alboranskom moru kod marokanske obale, koje obuhvaća samo tri posto Sredozemnog mora, navodi se u novom izvješću WWF-a u kojem se kaže da je flota od 177 marokanskih ribarskih brodova najveća prijetnja morskom životu na tom području.

Daljnjih 13.000 prugastih i običnih dupina, koji su nedavno stavljeni na popis ugroženih vrsta, padaju u klopke oko Gibraltarskog tjesnaca i u okolnim zonama.

"Dokazi koje smo prikupili o marokanskoj floti dovode nas do zaključka da ilegalno ribarenje mrežama potegačama koje se trenutačno provodi u cijelom Mediteranu rezultira masovnim pokoljem ugroženih vrsta", rekao je Paolo Guglielmi, čelnik pomorskog odjela mediteranskog programa WWF-a.

"Više od 4.000 kilometara ilegalnih mreža marokanskih, francuskih, turskih i talijanskih ribara hvataju sve što im se nađe na putu", rekao je Guglielmi.

To se događa unatoč EU-ovoj zabrani ribarenja mrežom potegačom koja je uvedena 1. siječnja 2002., i moratoriju UN-a na velike mreže od 1992. Stoga je WWF pozvao Europsku uniju da provodi svoj zakon.

Maroko nije europska zemlja, pa tako ne potpada pod zabranu EU-a, ali tvrtke iz 15 zemalja članica EU-a opskrbljuju marokanska plovila ilegalnim mrežama, rekao je glasnogovornik WWF-a Olivier van Bogaert.

WWF je pozvao Europsku uniju na nadgledanje i progon svih flota svojih zemalja članica koje primjenjuje ilegalne mreže.

"Pokolj dupina, morskih pasa i drugih morskih vrsta može se spriječiti samo ako se očisti more od ilegalnih mreža nametanjem potpune zabrane na ribarenje mrežama potegačama u toj regiji", rekao je Simon Cripps, direktor WWF-ovog programa za ugrožena mora.

(Hina) kga dgk

Pročitajte više