Za bivšeg zapovjednika OVPMB Shefketa Musliua -12 godine zatvora

Sudsko vijeće Okružnog suda u Gnjilanu na Kosovu, čiji su članovi međunarodni suci, proglasilo je krivim bivšeg zapovjednika bivše Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) Shefketa Musliua i osudilo ga na 12 godina zatvora.

Optužnica je teretila Musliua za otmicu nekoliko osoba i za pokušaje iznude novca silom, tijekom i poslije sukoba naoružanih Albanaca sa srpskim snagama u dolini Preševa na Jugu Srbije, u razdoblju 2000. do 2001. godine. Zbog nedostatka dokaza, Musliu je oslobođen kazne za pet drugih kaznenih djela.

Sudsko vijeće je osudilo i dvojicu njegovih suradnika na kazne zatvora od pet i sedam godina, dok su dvojica proglašena nedužnima.

Shefket Musliu je skoro 16 mjeseci bio zapovjednik Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, koja je kontrolirala najveći dio teritorija u te tri općine na Jugu Srbije.

Sukobi na jugu Srbije okončani su potpisivanjem mirovnog sporazuma u svibnju 2001., uz posredovanje međunarodnih čimbenika. Oko tri tisuće naoružanih Albanaca, koji su tvrdili da se bore za veća prava svojeg naroda, moralo se razoružati i demoblizirati, što su oni, po albanskim izvorima i učinili.

Srpske su vlasti više puta zahtijevale od UNMIK-a da im izruče Musliua, što je UNMIK odbio.

(Hina)xbb ybs

Pročitajte više