Za danas najavljeni mirni prosvjedi diljem BiH zbog vala poskupljenja

Foto: Facebook

GRAĐANI diljem BiH već se nekoliko dana preko Facebooka dogovaraju organizirati prosvjed zbog velikih poskupljenja u zemlji. Kako piše Klix, danas bi se trebali održati prosvjedi širom države. 

Građani su ogorčeni velikim valom poskupljenja svih životnih namirnica i usluga, a zato što plaće stagniraju, stanovnici BiH nalaze se u teškoj financijskoj situaciji. Na Facebooku su građani rekli da će danas od vlasti na miran način tražiti brze i učinkovite programe pomoći.

Facebook grupa "50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH" trenutačno ima 25.000 članova, dok još 30.000 osoba prati istoimenu stranicu. Prošle subote je grupa građana Sarajeva protestnom vožnjom pokazala nezadovoljstvo zbog nekontroliranog rasta cijena goriva.

Organizatori poručili građanima što trebaju tražiti

Klix navodi da je okupljanje u Sarajevu dogovoreno u 15:30 na platou Skenderije, a prosvjed bi trebao biti održan ispred državnog parlamenta u 16:30. U 19 sati prosvjed bi se trebao održati u Banjoj Luci na Trgu Krajine. Oko 17 sati prosvjedi su najavljeni i u Mostaru, Tuzli, Bijeljini, Zenici, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Goraždu, Prijedoru, Travniku, Gradačcu, Cazinu, Visokom, Vitezu, Trebinju i drugim gradovima.

Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti:

- Suspenziju trošarina za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM.

- Obračun PDV-a na cijenu goriva od 2 KM.

- Uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

- Smanjenje i ograničenje stope marži na lijekove, prehrambene proizvode, dječju opremu, pomagala za invalide, pogonska goriva i građevinski materijal.

- Izmjenu Zakona o plaćama - razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija su primanja veća 2.5 puta od prosječne neto plaće.

- Linearno povećanje mirovina i invalidnina i to minimalno za iznos godišnje inflacije.

- Uvođenje naknade rodiljama u cijeloj državi u visini od 1000 KM.

- Smanjenje stope doprinosa na plaće te povećanje neoporezivog dijela dohotka na iznos od 1000 KM.

- Povećanje dječjeg doplatka na minimalni iznos od 100 KM.

- Povećanje minimalne plaće na 1300 KM neto.

- Povećanje naknade za demobilizirane borce na 20 KM po mjesecu ratnog staža.

- Adekvatno liječenje djece iz autističnog spektra tj. tim liječnika od neuropedijatra do genetičara ili da se snose troškovi liječenja u drugim zemljama.

- Centar za obrazovanje i osposobljavanje od rane intervencije do zaposlenja uz stručnu podršku, podršku obitelji da bi mogla normalno funkcionirati kroz rad i doprinos društvu, a ne kroz socijalna primanja.

- Prednost pri zapošljavanju.

- Da se precizira naknada plaće u iznosu od 100 posto.

 

Pročitajte više