"´Za dom spremni´ je stih, a Thompson pozdravlja s ´Hvaljen Isus i Marija´"

"NI NA jednom koncertu, a ni igdje drugdje, Thompson nije pozdravio sa `Za dom spremni`. Ja vas molim da o tome govorimo argumentirano i da govorimo istinito. Koncert počinje s introm, s uvodom, a ako hoćete baš, Thompson nakon treće pjesme, na svim koncertima, pozdravlja publiku s 'Hvaljen Isus i Marija'", tvrdi menadžer Marka Perkovića Thompsona, Zdravko Barišić.

Prvo javno sučeljavanje IDS-ovog saborskog zastupnika Damira Kajina i Thompsonovog menadžera odigralo se u televizijskoj emisiji "U glavu", koja je emitirana na pazinskom TV NIT-u. Gost u emisiji je bio i kolumnista Regional Expressa, Damir Strugar, a u emisiju su se telefonski uključili i sam Marko Perković Thompson te gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Kajin je još jednom ponovio kako "nema tolerancije za netolerantne" te kako se "u Istri neće slušati fašistički poklič 'Za dom spremni!'". Barišić, koji je zbog zabrane Thompsonovog koncerta podigao tužbu protiv grada Pule, Kajinu je uzvratio pojašnjenjem kako "Za dom spremni" nije pozdrav, nego stih.

"Na repertoaru turneje i koncerata je deseta ili jedanaesta pjesma `Bojna Čavoglave`, koja počinje, ne pozdravom nego stihom `Za dom spremni`, koja je bila budnica hrvatskih branitelja, koja je nastala `92. godine, koju su emitirali svi hrvatski mediji, u ona ratna vremena, kad je ona bila i potrebna. Dakle, `Za dom spremni` nije pozdrav nego stih, a Thompson na koncertima nikada nije pozdravljao sa `Za dom spremni`, to nije istina", naveo je Barišić.

"Ustaške kape su stavili i na koncertima Miše Kovača, Gibonnija i Jasmina Stavrosa"

U emisiju se telefonski uključio i Thompson, koji je naveo kako je posljednji put u Puli nastupio na turneji "E, moj narode" te kako tad nije bilo problema pa ga je iznenadila ova novonastala hajka.

"Svima je zapravo jasno kako se tu radi o jednoj političkoj odluci, da se zabrani jednog pjevača samo zato što pjeva o vrednotama koje ne odgovaraju jednoj politici. Malo prije sam čuo jednog od vaših gostiju, koji je rekao kako se na koncerte niti jednog drugog pjevača ne dolazi s nekakvim znakovljem. Evo, ja ću ga demantirati i to je bilo u medijima i to se može provjeriti, na koncertima Miše Kovača, Gibonnija i mislim Jasmina Stavrosa, ljudi su stavili ustaške kape. Onda je novinar napisao kako su se pojavili i thompsonovci pa se tako sve što nije dobro, što je loše, pripisuje meni i to nije korektno", rekao je Thompson.

Na Strugarov upit smetaju li mu ustaške kape na koncertima, Thompson je odgovorio: "Zašto bih se ja uopće petljao, zašto bih ja govorio što meni smeta, što meni ne smeta, zašto bih ja uopće nadodavao ulje na vatru? Zašto bih ja uopće trebao bilo kome reći svoj privatni stav, valjda imam pravo na to? Ja sam rekao da svi koji žele doći na moj koncert, a imaju potrebu nositi kape, neka ne nose ni jednu - ni fašističko, ni nacističko, ni boljševičko, ni komunističko. Neka nose kape Hrvatske pobjedničke vojske. Ja sam napomenuo kako svojim privatnim stavom ne želim opterećivati mladež i nadolijevati ulje na vatru".

I.M.
Foto i video: TV NIT/Regional Express

Pročitajte više